 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1986/10740
K: 1986/11730
T: 25.12.1986
DAVA: Davacı, eksik ödenen pazar yevmiyesinin tahsiline karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: Davacının hafta tatili çalışması için istediği hakka dayanak yaptığı Bes-İş Sendikası'nın taraf olduğu toplu iş sözleşmesi 1.3.1981-28.2.1984 tarihleri arasında etkilidir. Gerçekten bu sözleşmenin 42 nci maddesinde hafta ve genel tatil çalışmaları için özel hüküm getirilmiştir. Davadaki uyumazlık bu özel hükme paralel olarak çözülmüştür. Ancak bu sözleşme 28.2.1984 tarihinde sona ermiştir. Yeni sözleşmede pazar çalışması ile ilgili aynı doğrultuda hüküm bulunup bulunmadığı araştırılmadan, sözleşme süresini aşan zaman içinde pazar çalışmaları için aynı ücrete hükmedilmesi bozma sebebi sayılmıştır.
Karar yerindeki 28.3.1984 tarihinden sonraki süreler için kabulün dayanağı gösterilmemiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen kararda yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, (...) 25.12.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.