 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E: 1986/12245
K: 1986/12439
T: 17.12.1986
743/m.639
DAVA VE KARAR : Mustafa ve müşterekleri vekili ile Hazine ve Sadık Köyü Muhtarlığı aralarındaki tescil davasının kabulüne dair, ( Hacıbektaş Asliye Hukuk Hakimliği )'nden verilen 22.5.1986 gün ve 321/124 sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesi Hazine tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Mahkemece yapılan inceleme ve araştırma hükme yeterli bulunmamaktadır. Davacı Tahir'den satın aldığı taşınmazın zilyetliğe istinaden adına tescilini istemiş ve mahkemece istek doğrultusunda karar verilmiştir. Yerinde yapılan keşifte uyuşmazlık konusu taşınmazın doğu ve batı sınırlarında bayii ile aynı soyadını taşıyan kişilere ait taşınmazların mevcut olduğu açıklanmış, keyfiyet krokilerinde işaretlenmiştir. Bu durumda uyuşmazlık konusu taşınmazın öncesinin doğu ve batı sınırlarını teşkil eyleyen taşınmazlarla bir bütün olup olmadığı, sonradan bölünüp bölünmediği, bölünmüş ise tarihi ve kalan kısımların tescil olunup olunmadığı yönü araştırılmamıştır. Zilyetlikle iktisaplarda 1617 sayılı Kanunla getirilen kısıtlamalar yönünden bu hususların duraksamaya meydan vermeyecek surette araştırılıp tesbit olunması gerekir. Eksik inceleme ile hüküm tesis olunamaz.
SONUÇ : Bu itibarla değinilen yönler nazara alınıp o dairede araştırma ve inceleme yapılmak ve sonunda tüm deliller birlikte takdir olunarak bir karar verilmek gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz ve temyiz itirazları bu bakımlardan yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle ( BOZULMASINA ), oybirliği ile karar verildi.