 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E:1986/17794
K:1987/11371
T:22.09.1987
- KAÇAKÇILIK YASASINA AYKIRI DAVRANIŞ
* ÖZET : Dava konusu altınların, Merkez Bankası'nca ithal edilen altınlardan olup olmadığı ve servet bildiriminde açıklanan altınlardan bulunup bulunmadığı bilirkişi aracılığıyla araştırılarak, sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
(1918 s. Kaçakçılık K.)
(30 s.TPKK. K. m. 7/a)
1918 sayılı Yasaya aykırı davranıştan sanıklar ihsan ve arkadaşları haklarında yapılan duruşma sonunda; beraatlerine, külçe altının T.C. Merkez Bankası kanalı ile mevzuat hükümleri gereğince sahibi olan sanık Hamit'e iadesine dair, (İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 18.7.1986 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, müdahil vekili tarafından süresinde istenilerek, dava evrakı C. Başsavcılığı'nın onama isteyen 23.12.1986 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
7.7.1984 günü Resmi Gazete'de neşredilen Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki 30 sayılı Kararın 7/a maddesi hükmüne göre; kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Türkiye'ye ithali Bakanlıkça belirlenecek esaslara uyulması kaydıyla serbest olup, bu karara ilişkin Bakanlığın 84-30/1 sayılı Tebliğin 3. maddesiyle işlenmiş altının Türkiye'ye ithal ve Türkiye'den ihracı ancak Merkez Bankası'nca yapılabilir. Bu hükümler dışında işlenmiş altının Türkiye'ye ithali kaçakçılık bakımından rejime aykırı suç teşkil eder.
Bu itibarla dava konusu altınların Merkez Bankası'nca ithal edilen altınlardan olup olmadığı ve dosyada mevcut ve sanık tarafından verildiği anlaşılan servet beyannamelerinde beyan edilmiş altınlardan bulunup bulunmadığı seçilecek bilirkişi marifetiyle araştırılıp sonucuna göre bir hüküm tesisi gerekirken yazılı gerekçelerle sanıkların beraatlerine karar verilmesi,
Yasaya aykırı, müdahil vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 22.9.1987 günü Oybirliği ile karar verildi.