 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1986/11241
K: 1986/13029
T: 18.11.1986
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava taahüt nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme davayı reddetmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
Davalı, kira ilişkisi devam ederken yapılan 10.11.1984 başlangıç tarihli sözleşmenin özel şartlarının 5. maddesinde 10.11.1985 tarihinde kiralananı tahliye edeceğini taahhüt etmiştir. Serbest irade ile verilen bu taahhüt geçerlidir. 6570 sayılı Yasanın 7/A maddesi uyarınca taahhüt tarihini izleyen bir ay içinde 21.11.1985 tarihinde işbu dava ikame edildiğinden dava süresindedir. Süresinde açılan bir davada davanın açıldığı aya ilişkin kira parasının alınması, aktin yenilendiği anlamına gelmez. Mahkemenin aksine olan görüşü doğru değildir. Sabit olan davanın kabulü ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekirken davanın red edilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, temyiz itirazlarını kabulü ile HUMK'un 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcını temyiz edene iadesine, 18.11.1986 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.