 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 1986/11526
K: 1986/12833
T: 07.10.1986
DAVA : Taraflar arasındaki Kamulaştırma Yasası'nın 16. maddesi uyarınca tesbit ve taşınmazın idare adına tesciline dair verilen karar karşı davalı vekiline tevzih isteminde bulunulmuş ve yerel mahkemesince bu istemin reddine dair verilen yukarıda gün ve sayaları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile isteniliş olmakla, dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Mahkemece 2942 sayılı Kamulaştırma Yasası'nın 16. maddesi uyarınca verilen kararın kesin olduğu belirtilmişse de bu görüş yasaya uygun olmadığından kararın temyiz edilebilme dayanağı vardır. 16. maddeye göre açılan davada kamulaştırma konusu yapılan yer hazine malıdır. Kamulaştırma Kanunu'na göre ancak özel gerçek ve tüzelkişilerin malları kamulaştırma konusu yapılır. Aynı kanunun 30. maddesi gereğince gerçekleştirilerek kamulaştırmanın oluşturulması ve ancak bundan sonra 16. maddesinin uygulanması istenebilir. Bu yönler düşünülmeden ve anılan 30. maddeye göre bir işlem yapılıp yapılmadığı araştırılmadan eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
Hazine vekilinin temyiz itiraları bu bakımdan yerinde görülmekle hükmün açıklanan nedenle H.U.M.K.'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA 7.10.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.