 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 1986/10027
K: 1986/12188
T: 01.10.1986
DAVA : Taraflar arasındaki kamulaştırma değerinin artırılması daasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Kamulaştırma değerini artırılmasına dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Kamulaştırma işlemi her ne kadar noter aracılığı ile tebliğ edilmemiş ise de idare bu işlemi iadeli taahhütlü olarak mal sahibine tebliğe çıkardığına göre işlem tebliğ evresine gelmiştir. Tebliğ evresine gelen bir kamulaştırma işleminden ötürü bu biçimdeki bir tebliğ işleminden hak düşürücü süre geçirilmeden açıldığı anlaşıldığından, bu durumda, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 25. maddesindeki kısıtlama söz konusu olamayacağından ve husumet yönü de ara kararı ile düzeltilmiş olduğundan davanın açılması ve süresinde kabul edilmesi yerinde görülmüştür.
Kamulaştırılan taşınmaz malın arsa niteliğinde olduğu bilirkişi raporunda açıklanmış ve bu konudaki görüş yasal bulunmuş olduğundan ve alınan bilirkişi raporları, emsal incelemesi ve kıyaslaması yapılarak üstün ve ekik yönleri gözönünde tutularak değer biçilmiş ve biçilen değerler istem kadar ve istemden üstün bulunmuş olduğundan aradaki aykırılığın giderilmesine gerek görülmeden ve istemle bağlı olarak artırmaya karar verilmesi doğru bulunmuştur.
Davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmediğinden usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 1.10.1986 gününde oyçokluğu ile karar verildi.