 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1986/7434
K: 1986/8100
T: 01.12.1986
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma birleştirilen karşılıklı tazminat davaları üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı 124.250 lira tazminatın dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte (H.A.K.)'a,50.980 lira hasar tazminatının da (H.A.K.)'dan alınarak (A.G.)'e ödenmesine, (A.G.)'ün manevi tazminat isteğinin ve maddi tazminat yönünden fazlaya dair isteğinin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı ve karşılık davacı (A.G.) avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu :
KARAR :1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir yolsuzluk görülmemesine göre öteki itirazların reddi gerekir.
2 - Davacı (H.A.K.) dilekçesinde davalı tarafın tam kusurlu olduğunu belirterek 124.250 lira zararının ödetilmesini istemiştir. Oysa hükme esas alınan bilirkişi raporunda göre davalı tarafın kusuru % 75 oranında gerçekleşmiştir. Hal böyle olunca mahkemece talep edilen 124.250 liranın % 75 inin tahsiline karar verilmesi gerekirken, isteğin aynen hüküm altına alınmış olması usule aykırı olup bozmayı gerektirir.
3 - Davalı (A.G.) birleştirilen davasında (H.A.K.) dışında ayrıca (M.K.)'ı da dava ettiği halde (M.K.) hakkında hüküm kurulmamış olması da bozma nedenidir.
4 - Davaya konu trafik olayında davacı (A.G.)'ün 1 hafta iş ve gücünden kalacak ve 15 günde iyileşecek derecede yaralandığı, bundan dolayı manevi tazminat talep ettiği ve Borçlar kanunu'nun 47 nci maddesi uyarınca hakimin cismani zarara düçar olan kimseye manevi zarar namıyla adalete muafık tazminat vermesinin gerektiği gözetilmeden bu kalem isteğin sebep gösterilmeksizin reddine karar verilmiş olması kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2, 3 ve 4 üncü bendlerde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA,(...) 1.12.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.