 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
E: 1986/5558
K: 1986/8433
T: 22.09.1986
ÖZET: İsim değiştirilmesi davalarının nüfus başmemuru veya nüfus memurunun huzuru ile görülmeleri gerekir. Milli kültüre, Ahlak kurallarına, gelenek ve göreneklere [örf ve adetlere] uygun düşmeyen veya kamuoyunu inciten adlar konulamaz.
(1587 s. Nüfus K m. 16, 46)
Dava dilekçesinde Türk önüne ve yasalara aykırı olan Nuşin isminin iptali ile Nurşen olarak tashihine karar verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü ile Nuşin isminin iptali cihetine gidilmiş, hüküm davalılardan Hasan tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Nüfus Kanununun 46. maddesine göre isim değiştirilmesi davalarında nüfus başmemuru veya nüfus memurunun huzuru ile görülmesi ve karara bağlanması zorunludur.
Mahkemece bu yasa hükmü gözönünde tutulmadan hüküm tesisi yasaya aykırıdır.
Kabul şekline göre de:
Nüfus Kanununun 16. maddesinde "çocuğun adının anne ve babası tarafından konacağı, milli kültüre, ahlak kurallarına, örf ve adetlere uygun düşmeyen veya kamu oyunu inciten adların konamayacağı" açıklanmış olup, Nuşin adının hangi nedenlerle bu sözü edilen kavramlara ters düştüğü, mahkeme hükmünde açıklanmadığı gibi, bilirkişi raporunda da açıklanmış değildir.
Diğer taraftan;
Nuşin adı, öteden beri Türkiye'de kullanılan isimlerdendir. Bunun yabancı bir dilden kaynaklanmasından iptalini gerektiren bir neden teşkil etmez.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA) ve 500,- lira peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 22.9.1986 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.