 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1986/6010
K: 1986/6443
T: 26.06.1986
DAVA : Halime ile Recep arasındaki babalık davasının kayyım avukat Muammer huzuruyla yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm taraflarca temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlnışlık görülememesine göre davalının temyiz itirazları yersizdir.
2 - Davalı, ceza mahkemesinde evlenme vaadi ile davacının kızlığını bozmaktan dolayı mahkum olmuştur. Bu hüküm hukuk hakimini bağlar (BK. 53). Şu durumda, Medeni Kanunun 305. maddesinde öngörülen hem evlenme vaadi hem de eylemin suç teşkil etmesi unsurları gerçekleşmiştir. Öyle ise uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Mahkemece değerlendirmede yanılgıya düşülerek karar yerinde yazılı sebep ve düşüncelerle manevi tazminat isteğinin reddi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın ikinci bentte gösterilen sebeple davacı yararına (BOZULMASINA), davalının temyiz itirazlarının ise birinci bentte gösterilen sebeple (REDDİNE), 26.6.1986 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.