 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1986/11077
K: 1987/180
T: 20.01.1987
DAVA : Rahmi ile Sevdiye arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda, tarafların boşanmalarına dair verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : HUMK.na göre, yargılamaya yokluğunda devam edilen tarafın, sonraki oturuma gelerek duruşmayı takip etme ve delil yönünden önceden kendisine kesin mehil verilmemiş ise, delil gösterme ve dinletme hakkı vardır. Olayda davalı, delil gösterme yönünden kesin mehil içerisine delillerini bildirmiştir. Davalı bildirdiği tanıkların dinlenmesi için mahkemece ücret ve masraf yönünden ilk defa verilen mehil içerisinde gerekli giderleri vermemiş ise de, ilk mehil kesin olarak verilmediğinden, davalıya, gösterdiği tanıkların dinlenmesi gerekli masrafları verilmek üzere, yeniden mehil verilerek sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, davalının savunma hakkını kısıtlar nitelikte eksik incelemeye dayanılarak hüküm verilmiş olması usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeple (BOZULMASINA), bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığını, 20.1.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.