 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E: 1986/7446
K: 1986/7363
T: 22.10.1986
DAVA : Hakaretten sanık İsmail'in yapılan yagrılaması sonunda, TCK.nun 482/2 ve 647 sayılı Kanuun 4 ve 6. maddeleri gereğince neticeden 7500 lira ağır para cezasıyla tecziyesine, cezasının tesciline ve yargılama gideri alınmasına dair, (Kartal 2. Sulh Ceza Mahkemesi)nden verilen 7.4.1986 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 1.10.1986 tarihli tebliğnamesiyle daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra, gereği düşünüldü:
KARAR : 1136 sayılı Yasanın 2. maddesinde, avukatlığın amaçlarından birinin de hukuki münasebetlerin düzenlenmesi ve her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların çözümlenmesinde kişi ve kuruluşlara yardım etmek olduğu belirtilmiştir.
35. maddesinde de kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek yanında, resmi dairelerdeki bütün işleri takip yalnız avukatların yapabileceği işler olarak ifade edilmiştir.
Olayımızda ise; sanık avukatın kendisine müracaat eden müvekkilinin almış olduğu ve ileride hukuki bir mesele haline dönüşmesi mümkün ihtarnameye cevap verilmesi şeklindeki isteği üzerine, hukuki münasebetlerin düzenlenmesine müncer olabilecek nitelik taşıyan ve resmi dairede yapılan bir iş münasebetiyle, karşılık olarak vekil sıfatıyla çekilen ihtarnamede davacıya hakaret ettiği ileri sürülmüş ve mahkemece de bu şekilde kabul edilmiştir.
1136 sayılı Kanunun 58. maddesi, avukatların görevlerinden dolayı veya görev sırasında işledikleri suçları yönünden haklarında soruşturma yapılmasının Adalet Bakanlığı'nın vereceği izin üzerine suçun işlendiği yer C. Savcısına ait olacağını amirdir.
Şu duruma göre, sanığa müsnet fiilin görevi cümlesinden olarak resmi dairede takip edilen bu hizmeti sırasında işlenmiş olması nedeniyle, 1136 sayılı Kanunu 58 ve CMUK.nun 359 maddeleri uyarınca usulü işlemlerin durdurularak evrakın C. Savcılığına tevdii yerine, duruşmaya devamla yazılı şekilde mahkumiyet hükmü kurulması,
Bozmayı geretirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 22.10.1986 tarihnide oybirliğiyle karar verildi.