 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E: 1986/12073
K: 1986/10981
T: 28.05.1986
DAVA: Afyon 2. Asliye Hukuk Hakimliği'nden verilen 24.1.1986 gün ve 1985/449-562 saylı hükmün temyiz edilmemek suretiyle kesinleşmesi ve yürürlükteki yasaya aykırı olduğu iddiasıyla C. Başsavcılığı'nın 17.11.1986 gün ve 21 sayılı yazılarıyla Kanun yararına temyiz edilerek bozulmasını istenmesi üzerine gereği düşünüldü.
KARAR: 3533 sayılı Kanun'un 1. maddesi hükmüne göre, umumi, mülhak ve hususi bütçelerle idare edilen daireler ve Belediyelerle sermayesinin tamamı devlet ve Belediye veya hususi idarelere ait olan daire müesseseler arasında çıkan ihtilaflar tahkim usulü ile çözümlenir.
Anılan Kanun'un maddesinde yazılı bulunan kuruluşlar dışındaki daireler arasında bir uyuşmazlık varsa bu takdirde 3533 sayılı Kanunda gösterilen ve göreve ilişkin özel hükümlere bakılmayarak genel hükümlere göre görevli mercinin tayin edilmesi gerekmektedir.
3533 sayılı Kanun'un 1.maddesinde sözü edilen Genel Bütçe Muhasebei Umumiye Kanunu hükümlerine göre yürütülen devlet bütçesidir. Bu bütçeye dahil kuruluşlar her yıl bütçe kanunlarında yer alır. Mülhak ve hususi bütçe nitelikleri yine 1050 sayılı muhasebei Umumiye Kanunu'nun 115. ve 119. maddelerinde belirtilmiştir. Mülhak bütçeler her yıl ayrı ayrı kanunlarla yürürlüğe konulur. Muhasebei Umumiye Kanunu çerçevesinde; hususi bütçeler İl Özel İdareler ile Belediyelerin bütçelerini kapsar.
4837 sayılı İş ve İşçi Bulma Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 13. maddesi gereğince, sözü edilen Kurumun gelirlerini her yıl Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı bütçesinde İş ve İşçi Bulma Kurumu'na yardım adıyla açılacak özel bölüme konulacak ödenek, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak bağışlar ve vasiyetler ve diğer çeşitli gelirler teşkil etmektedir. Anılan Kanunun 14. maddesine göre, Kurumun Yönetim giderleri bütçesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca onanır.
15. maddesine göre de İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Muhasebe, Artırma ve Eksiltme, İhale Kanun'ları hükümlerine ve Sayıştay vizesine ve denetlemesine bağlı değildir.
Bu durumda davalı İş ve İşçi Bulma Kurumu 3533 sayılı Kanun'da gösterilen genel katma ve özel bütçeli kuruluşlardan değildir.
Bu itibarla; davalı İş ve İşçi Bulma Kurumu 3533 sayılı Kanun'da gösterilen daire ve kuruluşlardan hiç birisinden bulunmadığı gözetilerek uyuşmazlığın çözümlenmesinde hakem sıfatıyla mahalli yüksek dereceli hukuk hakimi görevli değildir. Davanın görülmesi doğrudan genel mahkemelere ve HUMK'nin 8. maddesi hükmüne göre yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine aittir.
SONUÇ: Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle C. Başsavcılığı'nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK'nin 427. maddesi uyarınca sonuca etkili olmamak koşulu ile kanun uyarınca BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın C. Başsavcılığı'na gönderilmesine 28.5.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.