 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1986/7526
K: 1986/5654
T: 30.09.1986
DAVA : Davacı tarafından, davalı aleyhine 17.6.1985 gününde verilen dilekçe ile meni müdahale ve tazminat, davacı Orman İdaresi 21.1.1986 günlü dilekçe ile tapu iptali ile meni müdahale istenmesi üzerine iki dosya birleştirilerek yapılan muhakeme sonunda; davacı (N.B.) isteminin kabulüne, orman idaresine ait isteğin reddine dair verilen 29.4.1986 günlü hükmün Yargıtay'ca, duruşmalı olarak incelenmesi davacı Orman İdaresi temsilcisi tarafından istenilmekle, gereği düşünüldü:
KARAR : Dava konusu uyuşmazlığın çözümüne mütala vermeye yetkili olan uzman bilirkişilerden alınan gerekçeli iki raporda taşınmazın değişik 6831 sayılı Orman Yasası'nın 1. maddesinde belirtildiği üzere, Orman sayılan yerlerden olduğu ifade edildiğine göre, Medeni Kanun'un 641, 910 ve 911. maddelerinin kapsamına giren yerlerden olup, tapu siciline tescili gerekmez. Davalı adına yapılan tescil sebebi 4753 sayılı yasa hükümleri uyarınca da yapılmış olsa, kayda sıhhat kazandırmaz. Orman sayılan yerlerden olması nedeniyle yolsuz bir kayıt olma niteliğini muhafaza edeceğinden iptali gerekir.
Bu yönler gözönüde tutulmadan yerin davalı adına 4753 sayılı yasa hükümleri gereğince tescil edildiğinden bahisle davanın reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Açıklanan nedenle davalı ve karşı davacı Orman İdaresinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 30.9.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.