 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1986/2015
K: 1986/2240
T: 14.04.1986
DAVA : (...) Boyabat Asliye Hukuk Hakimliği'nden verilen 4.12.1984 tarih ve 48-315 sayılı hükmün Dairenin 2.7.1985 tarih ve 2763-4579 sayılı ilamiyle onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davacılar avukatı tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacılar, murisleri (A.K.)'nun, davalının ortak olduğu bir tuğla ve kiremit fabrikasındaki 2/31 yapıyı satın aldığını, buna rağmen diğer ortakların davalının bu payına düşen kar payını kendilerine değil davacıya ödediklerinden, fabrikanın 1/31 payının davacılara devir ve teslimi ile sözleşmeden sonra davalının aldığı kar paylarının toplamı (takriben) 2.500.000 liranın tahsilini istemiş ve fazla haklarını saklı tutmuşlardır.
Mahkemece, dava dışı fabrika ortakları pay satışan muavfakat etmediklerinden terditli açılan dava davacının ikinci isteği doğrultusunda incelenmiş, 1/31 pay satışından sonraki kar payı olarak bulunan 1.500.883 liranın davalıdan tahsiline karar vermiş, 1/31 pay değerine ilişkin istek reddedilmiştir.
Taraflarca temyiz olunan kararın tüm itirazları reddedilerek dairece onanmıştır.
Davacılar bu kararın düzeltilmesini istemişlerdir.
Davalı, (E.) Kiremit ve Tugla Fabrikasındaki 2/31 payından bir payı davacıların muresine devir etmiştir. Ne var ki diğer ortaklar muafakat etmediğinden davacıların murisi sözü edilen adi ortaklığın ortağı olmamıştır. Ancak bu devir işlemi Borçlar Kanunu'nun 532 nci maddesinin 2 nci fıkrası gereğince davacıların murisi ile davalı arasında hüküm ifade eder ve davalıyı bağlar. Esasen bu husus mahkeme kararında da kabul edilmiş ve bir paya isabet eden kar payının davalıdan alınmasına karar verilmiştir. O halde davacılar davalı ile arallarındaki ilişki yönünden adi ortaklığın bir yapının malikidir. Bir payın davacıların murisine devrine rağmen davalı, bunun gereklerini yerine getirmemiş ve bu paya isabet eden kar yanını davacılara ödemek suretiyle anlaşmaya aykırı davranmıştır. Ayrıca adi ortaklığın diğer otkaları da devre ve davacıların da ortaklığa dahil olmalarına muvafakat etmemişlerdir. Bu durumda davacılar kiremit ve tuğla fabrikasının mal varlığına göre murislerine devir edilen bir payın karşılığını teşkil eden para tutarını davalıdan isteyebilirler. Davacılara intikal eden ortaklık payı bedeli tesbit edilerek ödetme kararı verilmemiş olması bozmayı gerektirir. O halde, davacıların bu yönü hedef tutan karar düzeltme istekleri kabul edilmeli davacılar açısından yanılgı sonucu verildiği anlaşılan onama kararı kaldırılarak mahkeme kararı bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacıların karar düzeltme isteklerinin kabulü ile Dairemizin 2.7.1985 gün ve 2763 esas 4579 karar sayılı onama kararı kaldırılarak hükmün gösterilen nedenle davacılar yararına BOZULMASINA, 14.4.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.