 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1986/1883
K: 1986/2472
T: 24.04.1986
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı Pamuk Tarım Satış Kooperatifler Birliği, davalının Birlikte genel müdür olarak görev yaptığını ve toplu iş sözleşmeler safhasında olan işyerlerinde çalışanlara % 70 avans verilmesi nedeniyle davalıya 1981 yılı Aralık ayında 881.107 lira fazla ödemede bulunulduğunu ileri sürerek fazla ödenen paranın davalıdan alınmasına karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, 881.107 liranın davalıdan alınmasına karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı idare, 1581 sayılı yasa uyarınca kurulmuş Tarım Satış Kooperatifi Birliği olup, davalı ise Birliğin yönetici kadrosunda çalışan eski genel müdürüdür. Taraflar arasındaki ilişki hizmet sözleşmesine dayanmaktadır. Mahkemece bu davada verilen karar kesinleşmeden çıkan, 20.1.1986 gün ve 1985/6 esas 1986/1 karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararı ile, Tarım Satış ve Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri hakkında yasalar uyarınca kurulmuş kooperatif ve birliklerin yönetici kadrolarında çalışanların, bu kooperatif ve birliklerle aralarında çıkan ücret tazminat ve benzeri uyuşmazlıklara bakmaya iş mahkemelerinin görevli oldukları kabul edilmiştir. Yeni çıkan bir İçtihadı Birleştirme Kararı benzer hukuki konularda Yargıtay ve Adalet Mahkemelerini bağlar ve görülmekte olan bütün işlerde uygulanması gerekir. Olayda sözü edilen İçtihadı Birleştirme Kararı görevli Mahkemeyi belirlemektedir ve kamu düzeni ile ilgilidir. Bu nedenlerle göreve ilişkin sözü geçen İçtihadı Birleştirme Kararının Yargıtay'da görülmekte olan davalarda da uygulanması zorunludur. Böylece eski ve yeni aynı tür uyuşmazlıkların tümünün İş Mahkemelerinde görülmesi sağlanmış olacaktır.
Mahkemece bu yönler gözönünde tutularak ve Adana'da ayrı bir İş Mahkemesi bulunduğuna göre, dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmek üzere hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA 24.4.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.