 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1986/1880
K: 1986/2625
T: 30.04.1986
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonucu ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, davalıya 8000 kg. buğday sattığını, bedelini alamadığını ve dava tarihindeki kilogram değerinin 50 kuruş olduğunu ileri sürerek buğdayın aynen, olmazsa bedeli 400.000 liranın ödetilmesini istemiştir.
Davalı, verdiği cevap dilekçesinde buğdayın teslim tarihinde kg.'nın 23 lira olduğunu ve temyiz layihasında da davacıdan 8000 kg buğday aldığını bildirmiştir. Mahkemece 8000 kg. buğdayın aynen, olmazsa bedeli 400.000 liranın davacıdan alınmasına karar verilmiş, hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının aşagıdaki bent dışında kalan diğer temyiz itirazları reddedilmelidir.
2 - Taraflar arasındaki ilişki satım aktine dayanmaktadır. Davacı satıcı olarak malın bedelini isteyebilir. Mahkemenin buğdayın aynen alınmasına da karar vermesi yasaya aykırıdır. Davacı, buğdayın kilosunu 50 lira olarak iddia etmiş, davalı da buğdayın teslim tarihindeki kg değerinin 23 lira olduğunu savunmuş, mahkemece davacının istemi aynen kabul edilerek hüküm kurulmuştur. Buğdayın teslim tarihindeki kg. değerinin kaç lira olduğu yönünde bir araştırma yapılmamıştır. Öyleyse mahkemece buğday teslim tarihindeki piyasa değeri tesbit edilerek sonucuna göre bir karar verilmemiş olması bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 1 inci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddi ile, kararın 2 nci bentte açıklanan nedenle BOZULMASINA, 30.4.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.