 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1986/836
K: 1986/1171
T: 07.04.1986
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Ankara Asl. 2 Huk. Hakimliğince verilen hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, davalı tarafından Çağdaş Ltd. şirketi aleyhine 3.613.146.65 lira alacağın tahsili için yapılan icra takibi sırasında müvekkili kuruma tebliğ olunan birinci haciz ihbarnamesine süresi içerisinde itiraz edilmemesi nedeniyle zimmetlerinde sayılan borç miktarını takip borçlusuna borçlu bulunmadıklarının tesbitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili müvekkili yetkililerinden aldığı belge ile davayı deliller toplanmadan ilk oturumda kabul ettiğini bildirmiştir.
Mahkemece, davalının kabul beyanı uyarınca davanın kabulüne, davacının davalıya borçlu bulunmadığının tesbitine, 1/2 vekalet ücreti ve 1/3 ilam harcının dava açılmasına sebebiyet verildiğinden davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, İ.İ.K.'nun 89 uncu maddesi uyarınca açılmış menfi tespit davasıdır.İcra takip dosyasında, icraca davacıya gönderilen birinci haciz ihbarnamesine davacı süresinde itiraz etmemiştir. Bu durumda davacı kendi kusuru ile dava açılmasına sebebiyet vermiş ve davayı açmış olup süresinde birinci haçiz ihbarnamesine itiraz etmiş olsaydı dava açılması sözkonusu olmayacaktı. Bu nedenle davalı dava açılmasına sebebiyet vermemiştir. HUMK.'nun 94/2 nci maddesi uyarınca "davalı hal ve vaziyeti ile aleyhine dava ikamesine sebebiyet vermemiş ve ilk muhakeme celsesinde de davacının iddiasını kabul etmiş ise masarifi muhakeme ile ilzam olunmaz." Olayımızda da davalı ilk oturumda davayı kabul ettiğini bildirdiğine göre davalı ücreti vekalet ve masrafların yüklenmesi doğru görülmemiş olup, mahkemece yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda belirtilen nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davalı yararına BOZULMASINA 7.4.1986 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.