 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1986/1278
K: 1986/2008
T: 08.04.1986
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı İzmir asliye 3. Hukuk Hakimliğince verilen 12.11.1985 tarih ve 80-891 sayılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı vekili, davalı idarenin elektirik abonelerinden olan müvekkili şirketin elektrik bedellerini muntazam ve geçiktirmeden ödediği halde, davalının tarifeye aykırı olarak fazladan borçlu çıkardığını belirterek, müvekkilinin davalıya (1.714.415) lira borçlu olmadığının tesbitini talep ve dava etmiştir.
Davalı verili cevabında, iki aktif sayacın ara bağlanması ile reaktif enerji ölçümlenmesinde farkın negatif olduğunu, çekilen endüktif enerjinin tümü silindikten sonra kapasitife geçtiği için negatif değer vereceğini, idarece yapılan uygulamanın doğru olduğunu ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece bilirkişi raporu dayanak yapılarak, davacının çektiği reaktif enerjinin aktif enerjinin 0.5 katını geçmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı vekili bilirkişi raporuna 10.10.1985 tarihli dilekçe ile itiraz etmiş olmasına rağmen bu itirazlar konusunda bilirkişiden ek rapor alınmadan ve dolayısıyle itirazlar cevaplanmadan yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Bu itibarla mahkemece bilirkişi raporuna yönelik itirazlar konusunda gerekirse davalı idarede bulunan abone dosyası da celbedilmek suretiyle ek rapor alınması gerekir.
Mahkemece yukarıda yazılı hususlar gözetilmeden, eksik inceleme ile yazılı olduğu şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 8.4.1986 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.