 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1986/5063
K: 1986/5356
T: 21.10.1986
DAVA : Davacı, murisi Sabri'nin sigortalılık başlangıç tarihinin 1.1.1980 olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi :
KARAR : Dava, davalıya ait işyerinde 1.1.1980 ile, 1.12.1983 tarihleri arasında sigortasız geçen çalışmaların tesbiti istemine ilişkindir.
Davacının miras bırakanı Selim'in, 1.1.1980 tarihinden itibaren işyerinde çalıştığı uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık, "işe giriş bildirgesinin varlığı halinde, işe giriş tarihinden önceki çalışmaların" eş değerdeki belgeler olmaksızın değerlendirilip değerlendirilemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Gerçekten, davacı miras bırakanı Selim'in, 1.12.1983 tarihinde işe girdiği imzasını taşıyan 29.12.1983 günlü sigortalı işe giriş bildirgesinde açıkca gösterilmiştir. Öbür yandan, sigortalı işe giriş bildirgesinin iki kesimden oluştuğu; 1. kesimde, sigortalının hüviyetiyle ilgili bilgilerin, 2. bölümde ise, işyeri ve sigortalının işe başlaması ile ilgili açıklamaların bulunduğu, sigortalı imzasının birinci bölümün altında olduğu, işe giriş bildirgesinin tetkikinden anlaşılmaktadır. Bu durumda, sigortalı imzasının bağlayıcılığı, hüviyeti ile ilgili bölümdeki bilgilerle sınırlı olup, 2. kesimdeki bilgileri içermediği açık-seçiktir. Dairemizin ve Yargıtay'ın görüşleri de bu doğrultudadır. Hal böyle olunca, miras bırakana ait çalışmaların her türlü delille kanıtlanabileceği açıktır.
Mahkemece, tanıklar ve işveren, davacının miras bırakanının 1.1.1980 ile 1.12.1983 tarihleri arasında çalıştığını bildirdiklerine göre, davanın kabulü gerekirken yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, ve temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.10.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.