 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1985/9-51
K: 1985/114
T: 2.2.1985
- YETKİ İTİRAZI ( İtirazın Karara Bağlanma Süresi-Temyiz Üzerine Yargıtay'ın Verdiği Kararın Kesin Olduğu ve Direnilameyeceği )
- DİRENME KARARI VERİLEMEYECEK BOZMA KARARLARI (Yetki İtirazı Hakkında Verilen Kararın Temyizi Sonunda Yargıtay'ın Verdiği Kararın Kesin Olduğu)
2822/m.13,15
DAVA : Taraflar arasındaki "yetki itirazı" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir 2. İş Mahkemesince davanın reddine dair verilen 12.9.1984 gün ve 1984/449-1984/472 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 22.10.1984 gün ve 9921-8986 sayılı ilamı: ( ...2822 sayılı Kanunun 13. maddesi uyarınca yetki tesbiti isteyen sendikanın başvurusu üzerine 6 iş günü içinde B.Ç.M. nün tesbit yazısını alan işçi veya işveren kendikası veya sendika üyesi olmayan işverenin hangi mahkemeye ne kadar süre içinde ve hangi yolu izleyerek başvuracağı 2822 S. Kanunun 15. maddesinçe açık ve seçik olarak düzenlenmiştir.
Madde içinde itirazın 6 iş günü içinde görevli mahkemeye yapılacağına işaret edildikten sonra aynı fıkranın son hükmünde itiraz dilekçesinin Çalışma Bakanlığı veya ilgili B.Ç.M. ne kayıt edildikten sonra mahkemeye verileceği hükme bağlanmıştır.
Toplu İş Sözleşmesi yapma prosedürü, bütün bilgilerin ve bu arada itirazların B.Ç.M. ve Çalışma Bakanlığında toplanmasını amaçlayıcı bir sistem getiren 2822 sayılı Yasanın getirdiği bu sistem içerisinde konu incelendiğinde itiraz dilekçesinin Çalışma Bakanlığı veya B.Ç.M. ne kaydettirilmesi, itirazın incelenmesi etkileyecek çok önemli bir koşul olduğu, ihmalinin yasının getirdiği sistem ve inançla bağdaşmayacak sonuçlar doğuracağı anlaşılır.
Muteriz, bu zorunluluğa uymadan ve süresi içinde ikmal etmeden mahkemye başvurmuştur. Bu nedenle itirazın reddi gerekirken, işin esasına girilerek itirazın reddi bozmayı gerektirmiştir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : 2822 sayılı Toplu İş sözlemesi, Grev ve Lokavt Kanununun 15. maddesinin 2. fıkra hükmünce "işçi ve üye sayılarını tesbitinde maddi hata iddiasiyle süreye ilişkin itirazları mahkeme altı işgünü içinde duruşma yapmaksızın kesin olarak karara bağlar. Bunların dışındaki itirazlar için mahkeme duruşma yaparak karar verir. Duruşma sonunda verilecek karar temyiz edildiği takdirde Yargıtay'ca onbeş gün içinde kesin karara bağlanır. "Yasa koyucu burada açıkça "Yargıtayca... kesin karara bağlanır" demek suretiyle bozkma kararına karşı direnme yolunu kapamış bulunmaktadır. O halde özel dairenin bozmasına uyulmak gerekirken direnilmesi isabetsizdir. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlere direnme kararının BOZULMASINA 2.2.1985 tarihinde oybirliği ile karar verildi.