 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1985/583
K: 1986/54
T: 29.01.1986
DAVA: Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kütahya İş Mahkemesine davanın reddine dair verilen 29.5.1985 gün ve 1985/103-113 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 5.7.1985 gün ve 6908-7362 sayılı ilamı ile; (.. Davacı, hizmet aktinin kurulmasından önce yaptığı muvazzaf askerlik hizmetini Sosyal Sigortalar Kurumuna borçlandığını ileri sürerek bu sürenin kıdem tazminatı hesabına katılması sonucu bakiye kıdem tazminatı istemiştir.
Mahkeme isteği reddetmiş ise de, 1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatını düzenleyici değişik 14 üncü maddenin 4 üncü fıkrasında aynen "T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigoralar Kanunu'na veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi süretiyle Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir" hükmü getirilmiştir.
Yasa koyucu bu hükümle hizmetlerin birleştirilmesi için hizmetin niteliğine hiç önem vermeden sadece T.C. Emekli Sandığı Kanunu veya Sosyal Sigortalar Kanununa tabi bir hizmet olmasını yeterli görmüştür.
Öte yandan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 60'ıncı maddesine 1655 sayılı Kanunu'un 1 inci maddesiyle eklenen ve sonradan 2167 sayılı Kanun'un 5 inci maddesiyle değiştirilen "D" fıkraıyla sigortalıların er olarak silah altında geçen süreleriyle, yedeksubay okulunda geçen sürelerinin istemleri halinde günün asgari ücret üzerinden hesaplanacak primleri ödemeleri şartıyla prim ödeme gün sayısına ekleneceği kabul edilmiştir.
Bununla askerlikte geçen süreler de Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sürelerden sayılmış ve böylece T.C. Emekli Sandığı kanunuyla da bir paralellik sağlanmak suretiyle 228 ve onun bazı maddelerini değiştiren 1214 sayılı Kanunlara ve sonradan bu kanunların yerini alan 2829 sayılı Kanun'a göre hizmetlerin birleştirilmesinde nazara alınması gereken hizmetler haline getirilmiştir.
Böyle olunca hizmetlerin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık aylığına hak kazanan işçinin kıdem tazminatında borçlanılan askerlik süresinin de nazara alınması gerekmiştir.
Borçlanılan askerlik süresinin hizmet sözleşmesinin kurulmasından evvel olması bu hukuki sonucu değiştirmez. Dairemizin görüşü bu doğrultuda kesinlik ve tutarlılık kazanmıştır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı vekili.
KARAR: Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.'nun 429 uncu maddesi gereğince BOZULMASINA, (..) 29.1.1986 gününde, oyçokluğuyla karar verildi.