 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1985/357
K: 1986/313
T: 28.03.1986
DAVA : Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; (ANKARA) 4. İş Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 26.12.1984 gün ve 1984/260-613 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 1.4.1985 gün ve 1985/817-3354 sayılı ilamı:
(.... Davacının davalıya ait işyerinde çalıştığı, aynı zamanda gece lisesine devam ettiği, böylece öğrencilik sıfatına haiz olduğu anlaşılmaktadır. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 21. maddesinde sendika üyesi olamıyacaklar sayılmış, öğrenciler de bunlar arasında gösterilmiştir. Şu suretle anılan kanunun hükmüne göre davacı bu kanunun yürürlüğe girdiği 7.5.1983 tarihinden sonrası için sendika üyesi olamıyacaktır. Böyle olunca bu tarihten itibaren davada söz konusu edilen TİS'den de yararlanamıyacaktır. O halde isteğin reddi gerekirken 1.6.1983 tarihinden sonraki için TİS'ne dayanan isteklerin kabulü isabetsizdir....) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Davacı gece lisesinde öğrenci olması itibariyle 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 21. maddesine göre sendikaya üye olamaz. Yasanın buyurucu nitelikteki bu açık hükmü Çalışma Bakanlığının uygulaması doğrultusunda yorumlanarak amacı dışında bir sonuca varılamaz. Bu nedenle Özel Dairenin bozması ilke olarak isabetlidir. Ancak davacının sendikaya üye olmaması dayanışma aidatı ödemek suretiyle o sendikanın taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden yararlanmasına da engel teşkil etmez. Bu itibarla davacıyı üye aidatı olarak ödemede bulunmuş ise ayrıca dayanışma aidatı ödemesine gerek bulunmaksızın toplu iş sözleşmesinden yararlanacağının kabulü icabeder. Direnme kararı sonucu itibariyle bu gerekçe ile uygun olduğundan esas yönünden temyiz incelemesi yapılmak üzere dosya Özel Daireye gönderilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın 9. Hukuk Dairesine gönderilmesi, 28.3.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.