 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1985/277
K: 1986/62
T: 29.01.1986
DAVA: Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Balıkesir İş Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 26.4.l984 gün ve 308-117 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 26.6.l984 gün ve 5723-7109 sayılı ilamıyla; (...Hizmet sözleşmesinin başlamasından önceki muazzaf askerlik döneminin borçlanılması sosyal güvenlik hukuku açısından yaşlılık aylığı, emeklilik hukuki sonuçlarını doğurur. Bu dönemde, taraflar arasında kıdem tazminatı hakkını doğuracak hizmet ilişkisi mevcut olmadığından kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz. 9. Hukuk Dairesinin uygulaması da bu yoldadır. İskenderun Asliye Hukuk (iş) mahkemesinde T.C.D.D. aleyhine aynı konuda açılan dava sonunda kabule ilişkin olarak verilen karar l0.2.l98l gün ve 939/2676 sayılı kararla bozulmuştur.) Mahkemece aksi yönde gerekçelerle davanın kabulü isabetsizdir.... gerekçesiyle bozularak, dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda (...) mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
KARAR: Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatını düzenleyici değişik 14 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında aynen "T.C Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na ve yalnız Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir" hükmü getirilmiştir.
Yasa koyucu bu hükümle hizmetlerin birleştirilmesi için hizmetin niteliğine hiç önem vermeden sadece T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi bir hizmet olmasını yeterli görmüştür.
Öte yandan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 60 ıncı maddesine 1655 sayılı Kanun'un 1'inci maddesiyle eklenen ve sonradan 2167 sayılı Kanun'un 5'inci maddesiyle değiştirilen "D" fıkrasıyla sigortalıların er olarak silah altında geçen süreleriyle, yedek subay okulunda geçen sürelerinin istemleri halinde, günün asgari ücret üzerinden hesaplanacak primleri ödemeleri şartıyla prim ödeme gün sayısına ekleneceği kabul edilmiştir.
Bununla askerlikte geçen süreler de Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sürelerden sayılmış ve böylece T.C. Emekli Sandığı Kanunu'yla da bir paralellik sağlanmak suretiyle 228 ve onun bazı maddelerinin değiştiren 1214 sayılı Kanunlar'a ve sonradan bu Kanunlar'ın yerini alan 2829 sayılı Kanun'a göre hizmetlerin birleştirilmesinde nazara alınması gereken hizmetler haline getirilmiştir.
Böyle olunca, hizmetlerin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre yaşlılık aylığına hak kazanan işçinin kıdem tazminatında borçlanılan askerlik süresinin de nazara alınması gerekmiştir.
Borçlanılan askerlik süresinin hizmet sözleşmesinin kurulmasından evvel olması bu hukuki sonucu değiştirmez.
Bu nedenlerle direnme uygun olduğundan işin esası incelenmek üzere dosya Özel Daire'ye gönderilmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebepten dolayı karar incelenmesi için dosyanın 9. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine, 29.1.1986 gününde oyçokluğuyla karar verildi.