 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1985/142
K: 1986/506
T: 09.05.1986
DAVA : Taraflar arasındaki "tapu iptali ve tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Rize Asliye 1. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 2.5.1984 gün ve 1983/206-1984/131 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 12.9.1984 gün ve 8732-8616 sayılı ilamı: (... Davacılar, miras bırakanın mirasçılardan mal kaçırmak amacı ile davalıya muvazaalı temlikte bulunduğunu ileri sürerek tapu iptali, bu mümkün olmadığı takdirde saklı pay kuralları uyarınca tenkis istemişler, sonradan açtıkları tenkis davası da bu dava ile birleştirilmiştir. Ancak, dava duruşma sırasında muvazaa iddiasına hasredildiğinden mahkemece hükmüne uyulan bozma ilamı çerçevesinde bu husustaki deliller toplanmıştır. dava konusu taşınmazların 1939 yılında miras bırakan tarafından davalıya ölünceye kadar bakma koşulu ile temlik edildiği, miras bırakanın ölüm tarihi olan 1978 yılına kadar bakma akdine riayetsizlik nedeniyle davalı aleyhinde herhangi bir hüküm alınmadığı, 1947 yılında açılan iptal davasının ise takip edilmediği tanık sözleri ve diğer delillerden anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca miras bırakanın ölümünden kırk yıla yakın bir süre önce yapılan temlikin ölünceye kadar bakma koşuluyla yapılıp mirastan mal kaçırma amacının güdülmediği açıkça ortaya çıkmaktadır.) O halde davanın reddi gerekirken yazılı olduğu üzere kabulüne karar verilmesi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 9.5.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.