 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1985/246
K: 1985/588
T: 25.11.1985
DAVA : Noksan gramajlı ekmek imal etmek suçundan sanık Ahmet Zemheri'nin beraatine ilişkin hüküm, Özel Daire;
(Oluşa ve mevcut delillere görö sanığın noksan gramajlı pide imal ederek satışa arzettiği ve bu suretle üzerine atılan suç sabit olduğu halde yazılı gerekçe ile beraatine hükmolunması) isabetsizliğinden bozmuş;
Yerel Mahkeme ise:
(Her şeyden evvel dosyadaki 23.6.1983 tarihli tesbit tutanağında ekmeklerin tartıldığı ve bazılarının gramajlarının noksan olduğu yazılıdır. Bu tartının Gıda Maddeleri Tüzüğünün 310. maddesine göre 6 saat sonra yapıldığı anlaşılamamaktadır. Esasen aynı maddeye göre evvel emirde ekmeğin rutubetinin bir laboratuvarda tayin ve tesbitinden sonra %3 tartı noksanlığıda kabul edilerek buna göre ekmekteki un ve diğer maddelerin noksan olup olmadığını araştırma gerekli ve kanunidir.
Bu kanuni gereklere uyulmadan, sadece bir terazide ne zaman çıktığı, kaç saat sonra tartıldığı belli olmayan bir zabıtla sanığın mahkumiyetine karar verilmeyeceği çok açık bir gerçektir. Esasen sanığın fırınından bir ağızda çıkan ekmeğin dahi kaç adet olduğunun zabıtta yazılı olması ve Gıda Maddeleri Tüzüğünün 702. maddesine uygun numune alınıp alınmadığının araştırılması gereklidir. Yargıtay 4. Ceza Dairesinin bu yolda açık içtihatları mevcuttur. Örnek olarak 4. Ceza Dairesinin 13.12.1983 gün ve 6370/6590, 23.5.1980 gün ve 3451/3582 sayılı kararları gösterilebilir.
Şartlara uygun şekilde tutanak düzenlenmediğinden sanığın beraatine karar verilmiştir) gerekçesiyle önceki hükümde direnmiştir.
Dosyaya, oluşa ve mevcut delillere göre;
KARAR : Olay günü, sanık Ramazan sebebiyle fırınında pide imal etmektedir.
İktisat müfettişleri İsmet Özbay ve Şahin Ünlü, bu fırına gelerek tezgah üzerinde bulunan 60 pideye el koymuşlar, hepsini teker teker tartmışlardır.
Tanesinin ağırlığı 525 gram olması gereken pidelerden 40 tanesinin 450-470 gram geldiği tutanakla tesbit edilmiş ve bu tutanak sanık tarafından da imzalanmıştır.
Suç konusu pidelerin gramajlarındaki noksanlığın, Gıda Maddeleri Tüzüğünde belirtilen oranları çok altında olması, tezgah üzerindeki pidelerin Ramazan sebebiyle imal edilmesi nedeniyle fırından yeni çıkmış olduğunun açıkça anlaşılması ve noksan gramıyla pide adedinin çokluğu gözönünde tutulduğunda, söz konusu Tüzükte açıklandığı şekilde numune alınıp alınmadığının tesbitine gerek bulunmadığından, Yerel C.Savcısının temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tebliğnamedeki isteme uygun şekilde, Yerel Mahkeme direnme hükmünün BOZULMASINA, 25.11.1985 gününde, oybirliği ile karar verildi.