 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1985/9811
K: 1985/10052
T: 07.11.1985
Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. yerel mahkeme, davayı husumet yönünden reddetmiştir. Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmekle; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
Davalı Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları kısa adı ile SEKA, İktisadi Devlet kuruluşlarından olup kamu iktisadı teşebbüsleri hakkındaki kanunlara ve bu arada en son l8.6.l984 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 233 sayılı KHK. kararname hükümlerine tabidir. Kanun hükmündeki bu kararnamede İktisadi Devlet teşekküllerinin amacı belirlenirken, ekonomik gereklere uygun olarak verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda, kendi aralarında ve milli ekonomi ile uyum içinde çalışarak sermaye birikimlerine yardım etmek ve daha fazla yatırım kaynakları yaratmaktan söz edilmiş sermayesinin tamamı devlete ait iktisadı alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan bir teşekkül olarak tanımlanmıştır.
Bu teşekküllerin amacı biraz daha açıklığa kavuşturulacak olursa, kendi faaliyet alanı içinde, memleket dahilinde, hem iç tüketimin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, hem de ithalat ve ihracata yönelik faaliyetleri ile yurt ekonomisine önemli katkıda bulunmak üzere işletmelerini müesseseler halinde teşkilatlandırmak görevi de verilmiştir.
Müesseseler, sermayesinin tamamı bir İktisadı Devlet Teşekkülü olan SEKA tarafından ödenmek suretiyle, teşekkül genel müdürün önerisi ve yine teşekkül yönetim kurulunun kararı ile kurulmaktadır. Müesseseler tüzel kişiliğe sahip ve sermayeleri ile sınırlı sorumlulukları olmakla beraber bunlar ve bunlara bağlı fabrikaların etüd ve projelerinin hazırlanması, bunların tesis, idaresi, bu sanayi dalında teknolojik araştırma ve geliştirme etüdlerinin yapılması ve geliştirilmesi, bu konuda her cins üretim planlarının düzenlenmesi hep üst kuruluşa verilmiş görevlerdir. Kısaca ve yasal deyimle müesseseler esas teşekküllerin organizasyonu içinde yer alan, yerel imkan ve şartlarla sınırlı, teknik amaçla mal ve hizmet üreten ünitelerdir. Bu müesseseler yukarıda açıklandığı gibi sınırlı sorumlulukları ve görevleri dışında diğer plan ve proje ve bütçe uygulamaları, yatırım ve finansman yönünden ve hatta personel ve işçi atama işlerinde asıl teşekküle bağlıdırlar.
Keza müessesenin en yüksek seviyede karar organı olan yönetim komitesinin üyeleri, üst kuruluş olan teşekkülün genel müdürünün teklifi üzerine, üst kuruluş yönetim kurulunca atanmaktadır. Müessese müdürünün atanmasında da aynı yol izlenmektedir.
Bu itibarla Aksu Müessesesi'nde çalışan bir işçinin işçilik hakları sebebiyle SEKA'nın hasım gösterilmesinde bir usülsüzlük bulunmadığından, davanın esasının incelenmesi gerekirken husumetten reddi bozma sebebi sayılmıştır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarında yazılı nedenlerle davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 7.11.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.