 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1985/8620
K: 1985/7815
T: 10.09.1985
DAVA : Türkiye D... Sendikası adına Avukat Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat M. Turan ve müdahil Türkiye... Sendikası adına Avukat Doğan aralarındaki 23.7.1985 günlü ve 92 D. İş/46 sayılı hüküm davalı Bakanlık ve müdahil avukatınca temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, Türkiye D. ... Sendikası, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğü'ne bağlı Makina İkmal İstanbul Bölge Müdürlüğü, Limanlar İnşaatı istanbul Bölge Müdürlüğü, Makine İkmal Samsun Bölge Müdürlüğü Limanlar İnşaatı İskenderun, Antalya ve İzmir Bölge Müdürlükleri işyerlerinin davalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca İşkolları Tüzüğü'nün 15 nolu inşaat işkoluna girdiğine dair tesbit kararının iptalini istemiştir.
Mahkeme, avukat bilirkişiden aldığı rapordaki gerekçelerle isteği kabul etmiştir.
209 sayılı ve Bayındırlık İskan Bakanlığı'nın kuruluşunu düzenleyen KHK. ye göre, bu Bakanlığın ana görev ve işlevleri bina, yol, köprü, demiryolu, tünel, metro, kanalizasyon, liman, dalkıran havuz, istihkam, havaalanı, dekovil ve tramvay yolu, spor alanları yapmak gibi, her türlü inşaat işleri ile bunların etüd, proje, araştırma, bakım, onarım ve benzeri işleri olarak devletin tüm inşaat, onarım ve bakım işlerini yapmak olarak belirlenmiştir. Bütün bu işlerin, işkolları Yönetmeliğinin 15 nolu sırasındaki inşaat işkolunda sayılan işlerle aynı olduğu ve dolayısıyla bu işkoluna girdiği açıktır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğünün dava konusu edilen ve yukarıda sayılan Bölge Müdürlüğü işyerlerinde de yapılan işlerin keza İşkolları Tüzüğünün 15 sırasında belirlenen "İnşaat" işkoluna girdiği anlaşılmaktadır. Bu işyerlerinde yapımı sürdürülen liman, dalgakıran inşaatı için gerekli olan tanker, duba, kot, romorkör vs. deniz vasıtalarının işin gereği olarak anılan Genel Müdürlük bünyesinde bulundurulup, kullanılması, çalıştırılması bu eylemin İşkolları Tüzüğünün 20 sıra numarasında belirlenen "Deniz Taşımacılığı" işkolunda sayılması için yeterli neden değildir. Anılan Bakanlık ve Genel Müdürlük ile bağlı işyerlerinde bu Bakanlığın kuruluşu hakkındaki mevzuatta da deniz taşımacılığına ilişkin bir görev yüklenmemiştir. Bir kısım deniz vasıtalarının bu işlerinde çalıştırılması, asıl görevi ve işi olan "İnşaat" işinin gereği olup, İşkolları Tüzüğünün 3. maddesi hükmü uyarınca bunun asıl işe yardımcı iş olarak değerlendirilip, bu yardımcı işin de buna göre asıl işkolundan sayılması icabeder.
Mahkemenin, değişik görüş ve düşüncelerle bu işyerlerinin "inşaat" işkoluna girmediğini kabul ederek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın buna dair olan 18.1.1985 tarih ve 81 sayılı tesbit kararını iptal etmesi, usul ve yasaya aykırıdır. Karar, bu nedenle bozulup kaldırılmalıdır.
SONUÇ : 1 - Anılan işyerlerinin İşkolları Tüzüğünün 15 nolu "İnşaat" işkoluna girdiği hakkındaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 18.1.1985 tarih ve 81 sayılı tesbit kararını iptal eden Ankara 4. İş Mahkemesi'nin 23.7.1985 tarih ve 85/92-46 D. İş sayılı kararının BOZULARAK KALDIRILMASINA,
2 - Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü işyerlerinin yapılan işin niteliği itibariyle İşkolları tüzüğünün 15 sıra nolu "İNŞAAT" işkoluna girdiğinin tesbitine,
3 - Davacı, sendikanın davasının REDDİNE KESİN olarak, masrafların davacı üzerinde bırakılmasına 6500 TL. avukatlık ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine karar olarak 10.9.1985 gününde karar verildi.