 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1985/6245
K: 1985/6261
T: 07.05.1985
DAVA : 1 - B... İş Sendikası 2 - T... Sendikası 3 - Hüseyin 4 - Hasan 5 - Mahmut adına Avukat İsmail İle 1 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat Fikret 2 - İçişleri Bakanlığı aralarındaki dava hakkında, (İstanbul 4. İş Mahkemesi)nden verilen 3.4.1985 günlü ve 77/200 sayılı hüküm davalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatınca temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacılar aynı zamanda ayrı işkollarında kurulu iki sendika yöneticiliğinde görev almışlardır. Diğer davacı sendikalarda sözü edilen davacıların sendikalarındaki bu görevlerini kabul etmişlerdir. Davalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve İçişleri Bakanlıkları işe aynı zamanda aynı işkolunda birden çok sendika yöneticiliğinde görev alınamayacağını ileri sürmüşler ve bu nedenle taraflar arasında uyuşmazlık çıkmıştır.
2821 sayılı Sendikalar Kanununun değişik 14. maddenin sondan bir önceki fıkrasına göre, işçi sendikası veya konfederasyonlarının genel kurul dışındaki zorunlu organlarına seçilebilmek için sendika kurucularına ilişkin 5. maddede aranan şartlardan başka en az 10 yıl işçi olarak çalışmış olmak şartı aranır.
Aynı Kanunun 22. maddesinin 1. fıkrasına göre de, işçi veya işverenler aynı zamanda ve aynı işkolunda birden çok sendikaya üye olamazlar. Birden çok sendikaya üye olunması halinde tüm üyelikler geçersizdir.
Aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise; "bir işyerindeki işçiler... ancak işyerinin bağlı olduğu sendikaya üye olabilirler."
Anayasanın 51. maddesinin 5. fıkrasında da, işçilerle işverenlerin aynı zamanda birden fazla sendikaya üye olamayacakları öngörülmüştür.
Bir işçinin sendika zorunlu organlarına seçilebilmesi için halen o sendikanın üyesi olmasının şart bulunduğu da açıktır.
Şu durumda bir işçinin genel kurul dışındaki sendika zorunlu organlarına seçilebilmesi için 14. maddedeki şartlardan başka, o sendikanın kurulu olduğu iş koluna giren işyerinde işçi olarak çalışmakta bulunması da gerekmektedir (24. maddede yazılı üyeliğin devam edeceği haller saklı).
Buna göre, davacılar ancak halen çalıştıkları sırada o işyerinin bağlı olduğu işkolunda kurulu sendikalardan birine üye olabilecekler ve dolayısiyle o sendikanın zorunlu organlarına seçilebilecekler, çalıştıkları işyerinin bağlı olmadığı işkolunda veya bağlı olduğu işkolunda kurulu diğer bir sendikaya üye olamayacaklar ve o sendikaların zorunlu organlarına seçilemeyeceklerdir.
Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular nedeniyle davanın reddi gerekirken kabulü usul ve yasaya aykırı olduğundan bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 7.5.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.