 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1985/6189
K: 1985/8750
T: 30.09.1985
DAVA : Davacı ücret ve asgari ücret farkı ile ikramiye farkının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı rektörlük avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - 1.3.1980 ile 28.2.1982 tarihleri arası için geçerli Toplu İş Sözleşmesinin 92'ci maddesinde işçilere 55 yevmiye tutarında izin harçlığı öngörülmüş ise de; dosyadan ve bilirkişi raporundan anlaşıldığı üzere, bu sözleşmeden sonra YHK. tarafından yapılan Toplu İş Sözleşmesinde izin harçlığı net 10.000 TL. olarak tesbit edilmiştir. Aradaki farkın ücrete yansıtılacağı hakkında bir sözleşme hükmüne işaret edilmemiştir. Böyle bir hüküm olmadıkça aradaki farkın kazanılmış hak oluşturacağından da söz edilemez. Zira bir Toplu İş Sözleşmesinin sadece bir maddesi ile değil tümü ile getirilen hakların gözönünde tutulması gerekir. Bundan başka "Düzen İlkesi" uyarınca Toplu İş Sözleşmesi ile haklarda azaltma ve çoğaltma yapılabilir. Şu halde, aradaki farkın ücrete yansıtılacağına dair YHK. tarafından yapılan Toplu İş Sözleşmesinde bir hüküm yoksa, izin harçlığına ilişkin isteğin reddi gerekir.
3 - Yine önceki Toplu İş Sözleşmesinde iki asgari ücret arasındaki farkın ücretlere ayrıca ilave edileceğinin kararlaştırıldığı bildirilmektedir. Söz konusu Toplu İş Sözleşmesi dönemi için böyle bir hüküm geçerlidir. Ancak, süresi sona eren Toplu İş Sözleşmesinden sonra YHK. tarafından yapılan Toplu İş Sözleşmesinde bu konuda bir hüküm mevcut değilse artık eski Toplu İş Sözleşmesi hükmüne dayanılarak yeni Toplu İş Sözleşmesi döneminde bir hak istenemez. Yeterki bu konuda işçiye hak tanıyan açık bir hüküm bulunsun. Böyle bir hüküm yoksa davacı söz konusu farkın ücrete yansıtılmasını isteyemez.
Bilirkişi raporu karar vermeye yeterli değildir. Şu durumda anlatılan kurallar dairesinde ve Toplu İş Sözleşmeleri de getirilip dosyaya konulmak suretiyle araştırma ve inceleme yapılarak sonucuna göre karar verilmelidir.
Noksan tahkikatla bu isteklerin kabulü bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, 30.9.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.