 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1985/508
K: 1985/3747
T: 09.04.1985
DAVA : Davacı, ihbar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, muvazzaf askerlik dönüşü işe alınmaması nedeniyle ihbar tazminatı istemiştir. Davacı kendisinin askerlik sebebiyle işyerinden ayrılmasından sonra 15.10.1982 tarihinde bağıtlanan ve etkinliği aynı tarihten sonra 1.4.1982 tarihinde başlayan sözleşmenin 30. maddesinde dayanarak istekte bulunmuştur.
Davacı az önce işaret edildiği üzere dayandığı toplu iş sözleşmesinin bağıtlama ve yürürlük tarihinden önceki 1.3.1982 tarihinde işyerinden ayrılmıştır. Toplu sözleşmeden yararlanma sözleşme ile bağlılığı oluşturan sendika üyeliği koşuluna tabidir. Oysa askerlik sebebiyle de olsa işyerinden ayrılma sendika üyeliğini kesintiye uğratır. Sendika üyesi olmayan kimse de normalde ve genelde toplu sözleşmeden yararlanamaz. Tek ayrık hali dayanışma aidatı ödenme yoludur. Hal böyle olunca davacının isteğinde ileri sürdüğü toplu iş sözleşme hükmü dayanak yapılamaz.
Öbür yandan ihbar tazminatının hukuki gerekleri gözönünde bulundurulduğundan, iş akdi ile oluşan hizmet ilişkisi devam eden işçi ve işveren için bu ilişkinin önceden haber verilmek suretiyle bozulabileceği amaçlandığı ve bu tür fesih güvencesi sağladığı açıktır.
Uyuşmazlık konusu olayda ise; ilişki davacının muvazzaf askere ayrılması nedeniyle kendisi tarafından bozulmuştur. O halde ihbar tazminatı isteyemez.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 9.4.1985 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Davacı, muvazzaf askerlik dönüşü işe alınma zorunluluğunu getiren ve etkisi ister tarihini kapsayan TİS Hükmüne dayanarak telepte bulunmuştur. Mahkeme istek gibi ihbar tazminatına karar vermiştir. İşe alma zorunluğunu getiren bu hükme aykırı hareketin hukuki müeyyidesi tazminat olmak gerekir. Bu tazminatın ihbar tazminatı olarak nitelendirilmesinde de isabetsizlik söz konusu olamaz. Bu nedenle çoğunluk görüşüne iştirak edilmiştir. Kararın onanması oyundayım.