 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1985/3203
K: 1985/3548
T: 02.04.1985
DAVA : S.K. adına Avukatı ile Ö.T. adına Avukatı aralarındaki dava hakkında Turhal Asliye Hukuk Hakimliğinden İş Mahkemesi sıfatile verilen 19.11.1984 günlü ve 569/401 sayılı hüküm davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, işyeri sendika temsilcisi olup iş akti işverence 30.9.1983 tarihinde feshedilmiştir. Bunun üzerine davacı fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde İş Mahkemesine dava açmıştır. Mahkeme davacının işine iade edilmesine karar verdikten başka davacının 6 iş günü içinde işine başladığı takdirde fesih tarihinden itibaren işverence ücret ve diğer haklarının kendisine ödenmesine karar vermiştir.
Karara işveren tarafından temyiz edilmiş, fakat mahkemece kararın kesin olduğundan bahisle temyiz dilekçesinin reddine karar oluşturulmuştur. Gerçekten 2821 sayılı Kanunun 30'cu maddesine göre, işe iade kararları kesindir. Ancak bunun dışında ücret ve diğer hakların ödenmesine karar verilmiş olması nedeniyle kesinlikten söz edilemez. Bu itibarla mahkemenin davalının temyiz dilekçesinin reddine dair olan kararın kaldırılmasına, karar verilerek davalının asıl kararına temyiz itirazı incelenip gereği konuşulup düşünüldü.
2821 sayılı Kanunun 30'cu maddesine göre, mahkeme ancak temsilcinin işine iade edilmesine veya aksine karar verebilir. Bunun dışına çıkarak ayrı bir olay nedeniyle ayrı bir dava konusu olabilecek hususlar hakkında karar vermemesi gerekir. Ve özellikle şartlı olarak karar oluşturulması mümkün değildir.
Boşta geçen süre için işçilik haklarına karar verilebilmesi işe iade kararından sonra işçinin 6 iş günü içinde işe başlama şartına bağlıdır. Bu hal olayda henüz oluşmamıştır. Bu itibarla mahkemenin davacının 6 iş günü içinde işe başladığı takdirde işverenin fesih tarihinden itibaren ücretlerini ödemesi gerektiğine ilişkin olarak karar vermiş bulunması usul ve yasaya aykırı olup kararın bu kısmının bozulması icap etmiştir. Ancak işe iade kısmı kesin olduğu için bu konu inceleme dışı tutulmuştur.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten sadece işe iade dışında kalan kısmın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 2.4.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.