 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1985/2534
K: 1985/2749
T: 16.05.1985
DAVA : 1475 sayılı İş Kanunu'na muhalefetten sanık Muammerin yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetine dair, (Adapazarı Sulh Ceza Mahkemesi) nden verilen 11.9.1984 gün ve 1983/750 esas, 1984/377 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek, gereği güşünüldü:
Sanığa isnat olunan suç; Sakarya Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından 2841 sayılı kanuna dayanılarak gönderilen ve işyerinde çalışan okuma-yazma bilmeyen veya az bilen işçilerin listesinin tanzim ve tevdi talebini içeren 25.8.1983 gün ve 5589 sayılı yazıya belirlenen süre içinde cevap vermemekten ibarettir.
18 Haziran 1983 tarihli Resmi Gazete'de neşredilerek aynı gün yürürlüğe giren "Zorunlu İlköğretim Çağı Dışında kalmış okuma-Yazma Bilmeyen Vatandaşların Okur-Yazar Duruma Getirilmesi veya bunlara ilkokul Düzeyinde Eğitim-Öğretim Yaptırılması Hakkında"ki 2841 sayılı kanun 1. maddesinde de açıklandığı üzere ilk öğretim çağı dışında kalmış, okuma-yazma bilmeyen veya çok az bilen vatandaşların, Türk Milli Eğitimin amaçlarına ve temel ilkokul düzeyinde öğretim yapmalarının amaçlamaktadır.
Mezkür kanunun 4. maddesinin (C) bendinde, bu kanun kapsamına giren konularda "eğitim ve öğretimi gözetim ve denetim altında bulundurma" görevinin Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olduğu açıkça belirtilmiş, 6. maddesinin (C) bendinde ise "işverenlerin, işyerlerinde çalışan okuma-yazma bilmeyen işçileri, iş ve ikametgah adreslerinin kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilmesi zorunludur" hükmü getirilmiş, 10, maddesinin 1.fıkrasında da "denetleme sonucu, kanunun 6. maddesinde gösterilen görevleri yerine getirmedikleri anlaşılan özel kurum ve kuruluş yöneticileri"nin beşbin liradan yirmibeşbin liraya kadar hafif para cezasıyla cezalandırılmaları öngörülmüştür.
Görüldüğü gibi 2841 sayılı kanun, uygulanması ile ilgili tüm görevleri Milli Eğitim Bakanlığı'na vermiş, Çalışma Bakanlığı ve Bölge çalışma Müdürlükleri"ne konu ile ilgili herhangi bir görev ve yetki vermemiştir.
1475 sayılı İş Kanunu ile Çalışma Bakanlığı ve Bölge çalışma Müdürlükleri'ne verilen yetki ve görevler ise 1475 sayılı kanun uygulanması ve bu yönde yapılacak teftiş ve denetimlerle ilgili bulunmaktadır.
Bu nedenlerle, Bölge Çalışma Müdürlüğü'nün 2841 sayılı kanuna dayanarak, işyerinde çalışıp, okuyup yazma bilmeyen veya az bilen kişilerin listesinin tevdiyle ilgili olarak gönderdiği yazıya süresinde cevap vermediği iddia olunan sanığın eyleminde 1475 sayılı kanunun 89. veya 93. maddelerinde yazılı suçların unsurlarının bulunmadığı düşünülmeden yazılı şekilde mahkümiyet hükmü tesisi;
Kanuna aykırı ve sanık vekilinin temyiz itirazları bu itibarla varit görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine, 16.5.1985 gününde oybirliği ile karar verildi.