 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E: 1985/2097
K: 1985/3035
T: 19.03.1985
ÖZET:Çekişmeli [nizalı] taşınmaz 2896 sayılı Yasa ile değişik 6831 sayılı Yasanın 2. maddesi hükmü uyarınca orman içi köyleri halkının yerleşmesi veya bu amaçla değerlendirilmesi maksadı ile orman sınırı dışına çıkarılmış olmaktadır. Bu işlem, dava konusu yer hakkında mülkiyet iddia edenler aleyhine hüküm ifade eder nitelikte olduğundan, öncelikle komisyon kararının iptalinin istenilmesi gerekir.
(6831 s. OK. m. 2)
H. Tahsin vekili ile Hazine vekili ve Çamköy Köyü Muhtarlığı aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair, (Fethiye Asliye Hukuk Hakimliği)'nden verilen, 19.10.1984 gün ve 907/932 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Hazine tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü
Dava konusu taşınmaz 1943 tarihli tapu kaydı ile davacının murisi ile diğer kişiler uhdesinde kayıtlı bulunmakta iken 1948 yılında o tarihte yürürlükte bulunan 3116 ve 4785 sayılı Kanunlar uyarınca Devletleştirilerek orman kadastrosu sınırlamasıyla Devlet ormanı sayılmıştır. Bilahare 6831 sayılı Orman Kanununun 2 ve diğer bir kısım maddeleri 1744 sayılı Kanunla değiştirilmiştir. Bu Kanunun 2. maddesiyle değiştirilen 6831 sayılı Kanunun 2. maddesi hükmüne göre taşınmaz 15.10.1961 gününden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmiş bir yer olarak nitelendirilip, Hazine adına yazılmasına karar verilmiştir. Oysa buna göre taşınmazın tapu sahiplerine intikal etmesi gerekmektedir. Ancak kadastro komisyonunca bu yer Devlet ormanı olarak kabul edildiği içindir ki, yerinin Hazine'ye ait olduğu tesbit edilmiştir. Bu sınırlamaya göre, taşınmaz 2896 sayılı Kanunla değişik 6831 sayılı Kanunun 2. maddesi hükmü uyarınca orman içi köyleri halkının yerleştirilmesi veya bu amaçla değerlendirilmesi maksadıyla orman sınırı dışına çıkarılmış olmaktadır. Bu işlem dava konusu yer hakkında mülkiyet iddia edenler aleyhine hüküm ifade eden bir işlem niteliğinde olduğundan, öncelikle komisyon kararının iptalinin talep edilmesi gerekmektedir. O halde öncelikle 6831 sayılı Yasada sözü edilen bir yıllık itiraz süresinin geçip geçmediğinin tesbiti gerekir. Mahkemece bu yön üzerinde durulmamış, komisyon kararının açıklandığı şekilde kesinleşip kesinleşmediği araştırılmamıştır. Davacının davası süresinde ise iddia şekline göre tapu kaydı ile davacı arasındaki hukuki ittisalın kurulup kurulmadığının ya da bağlantı yoksa bu kaydın hukuki değerini yitirip yitirmediğinin ve bu açıdan davacının bu davayı açmaya hakkı olup olmadığının düşünülüp ona göre bir karar verilmesi gerekirken, bunlardan zuhul ve eksik inceleme ile yazılı biçimde hüküm verilmesi isabetsiz ve temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 19.3.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.