 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E:1985/1242
K:1985/1445
T:22.03.1985
- SEÇİM YASASINA AYKIRI DAVRANIŞ
* ÖZET:Seçmen yeterliği bulunanların kütüğe yazılmaması, yazılmaması genelgelerin de yazılmış olması ve askının yasa ile Yüksek Seçim Kurulu'nun ilke kararlarına uygun şekilde gerçekleştirilmemesi eylemlerinin, bütünü ile sanığın kayıtsızlık ve görevde gereken dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklandığı gözetilmeyerek 298 sayılı Yasanın 142. maddesinin 2. fıkrası yerine 1. fıkranın uygulanması doğru değildir.
(298 s. Seçim K. m. 142/2)
298 sayılı Kanuna aykırılıktan sanık Cihangir'in yapılan yargılanması sonunda; 298 sayılı Kanunun 142/1, TCK.nun 80. maddeleri uyarınca 1 yıl 2 ay hapis cezasıyla hükümlülüğüne dair, (Sarıkaya Asliye Ceza Mahkemesi)'nden verilen 26.6.1984 gün ve 30 esas, 74 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile 13.3.1985 günü daireye gönderilmekle incelenip, gereği düşünüldü:
Yerinde görülmeyen sair itirazların reddine. Ancak;
1 - Sandık seçmen listeleri askıya çıkarmak üzere askı yeri görevlisi olarak tayin edilen sanık muhtarın askıya çıkardığı listeleri, köy bekçisi Mustafa'ya teslim ederek, yazılmak üzere başvuranları yazmasını istediği, onun da başvuranların doğum tarihlerini incelemeden, başka bir anlatımla, seçmen yaşını doldurup doldurmadıklarına bakmadan seçmen listelerine seçmen olmayanları da kaydettiği, bu arada seçmen yeterliği olduğu halde seçmen kütüğünde isimleri bulunmayan bazı şahısların kendilerinin de yani ması için sanığa başvurdukları, listelerde boş yer kalmadığından bahisle yazmadığı ve boş liste temini yoluna da gitmediği, bunun üzerine yazılmayan seçmenlerin bazılarının seçim büro şefine durumu haber vermeleri üzerine olaya el konularak yanlışlığın ve eksikliğin yerinde düzeltildiği anlaşılmaktadır.
Seçmen yeterliği bulunanların kütüğe yazılmaması, yazılmaması gerekenlerin de yazılmış olması ve askının yasa ve Yüksek seçim Kurulu'nun ilke kararlarına uygun şekilde gerçekleştirilmemesi eylemleri bütünü ile sanığın kayıtsızlık ve görevde gereken dikkat ve özeni göstermemekten kaynaklanmakta olduğu gözetilmeyerek 298 sayılı Yasanın 142. maddesinin 2. fıkrası yerine, yazılı şekilde 1. fıkrası ile hüküm kurularak fazla ceza verilmesi,
2 - Kabule göre de; olayda uygulama yeri bulunmadığı halde tayin edilen cezanın TCK.nun 80. maddesi ile artırılmış olması,
Bozmayı gerektirmiş sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı (BOZULMASINA), depo parasının geri verilmesine, 22.3.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.