 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E:1985/4599
K:1985/8603
T:09.07.1985
- MÜLKİYET HAKKININ SAPTANMASI ESASLARI
- TAPULU TAŞINMAZLAR
* ÖZET:766 sayılı Tapulama Kanununun 32/c maddesinde söz konusu olan zilyetlik, tapu sicilinde malik gözüken kişi ya da onun mirasçılarından ayrı ve tapu dışı satışa dayanan kişi veya onun halefine ait zilyetliktir.
Tapu dışı olarak yapılan paylaşma, bu sözleşmenin konusu olan taşınmazı tapusuz hale getirmez. Kayıt malikinin mirasçıları arasında yapılan satışlarda yukarda açıklanan yasada öngörülen 10 yıllık zilyetlik süresi aranmaz.
(766 s. Tapulama K. m. 32-45)
Taraflar arasında tapulama tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki kağıtlar okundu, gereği görüşüldü:
Tapulama sırasında 721 parsel sayılı 728 m2. yüzölçümündeki taşınmaz tapu kaydına miras yoluyla ve paylaşma ile geçen zilyetliğe dayanılarak Fatma adına tesbit edilmiştir. İtirazı tapulama komisyonu tarafından reddedilen davacı tapu dışı satın aldığını ileri sürmüş ve dava açmıştır. Mahkemece davanın reddine, nizalı taşınmazın davalı adına tesciline karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
766 sayılı Tapulama Kanununun 32/c maddesinde "kayıt sahibi veya mirasçılarından başkası zilyet bulunuyorsa, zilyet kayıt sahibinden veya mirasçılarından veya bunların mümessillerinden gayri resmi suretle temellük ettiğini, bunların beyanı veya herhangi belge ile veya bilirkişi veyahut tanık sözleri ile teşvik ettiği ve ayrıca en az 10 sene müddetle zilyet bulunduğu takdirde taşınmazın zilyet adına tescil edilebileceği öngörülmüştür. Burada söz konusu olan zilyetlik, tapu sicilinde malik gözüken kişi ya da onun mirasçılarından ayrı ve tapu dışı satışa dayanan kişi ya da onun halefine ait zilyetliktir. Somut olayda İbrahim adına tapuda kayıtlı olan taşınmazın ölümünden sonra mirasçıları arasında yapılan paylaşmada İbrahim'in Aliden olma torunu Fatma payına düştüğü uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık taşınmazın davacı Fatma tarafından davalı İbrahim miracısı Mehmet'e satışının yapılıp yapılmadığı ve yapılmışsa satışın geçerli olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Taşınmazın Fatma tarafından Mehmet'e satıldığı mahkemece toplanıp değerlendirilen delillerle saptanmıştır. Ancak; mahkemece alıcı Mehmet yararına Tapulama Kanununun 32/c maddesinde yer alan 10 yıllık zilyetlik süresinin gerçekleşmediği gerekçe gösterilerek satışa değer verilmemiştir. Oysa Tapulu taşınmazın tapu dışı olarak paylaşılması o taşınmazı tapusuz hale getirmez. Ancak, paylaşmadan sonra kayıt malikinin mirasçıları arasında yapılan satışlarda yukarda açıklanan yasa hükmünce 10 yıllık zilyetlik süresi aranmaz. Mahkemece bu yönler göz önünde tutularak taşınmazın davacı adına tesciline karar verilmesi gerekirken yanılgıya düşülerek yazılı biçimde hüküm kurulması isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 766 sayılı Tapulama Yasasının 73. maddesi uyarınca harç alınmamasına, 9.7.1985 gününde oybirliği ile karar verildi.