 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E:1985/4414
K:1985/5437
T:12.09.1985
* BULAŞICI HAYVAN HASTALIĞI
* ZORALIM
ÖZET:1234 sayılı Hayvanların Sağlık Zabıtası Hakkındaki Kanunun 63. maddesinde zoralım [müsadere] hükmünün bulunmaması ve 8. madde ile zoralımlı hayvanların bulaşık belirtisi görülmesi durumunda öldürülmesi ve karantina sonunda hastalıksız hayvanların satılması biçimindeki düzenleme ve ödence ile ilgili kanunun diğer hükümleri birlikte göz önüne alındığında, zoralımın ceza niteliğinde olmayıp tedbir niteliğinde bulunduğu anlaşıldığından, bu yolda idareye başvurulması gerekir.
(1234 s. HSZK. m. 8, 63)
Irakta sığır vebası hastalığı nedeniyle yurda giriş ve çıkışları yasaklanan ve muhtevası dosyada mevcut sayım ve tesbit tutanağı ile keşif tutanağında belirtilen malların yurda sokulmuş olması sebebiyle Silopi Cumhuriyet Savcılığı'nca yapılmakta olan 1985/338 sayılı hazırlık soruşturması sırasında; Cumhuriyet Savcılığının vukubulan talebi üzerine, mezkür malların 1234 sayılı Hayvanların Sağlık ve Zabıtası Hakkında Kanunun 8. maddesi uyarınca müsaderesine dair, (Silopi Asliye Ceza Mahkemesi)'nce verilen 4.6.1985 gün ve 985/16 Müt. sayılı karara karşı, ilgilisi Coşkun Dışsatım ve Ticaret Ltd. Şrt. adına Av. Cemil tarafından vaki itirazın reddine ilişkin merci Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nce ittihaz olunan 22.7.1985 gün ve 985/85-85 sayılı karar aleyhine Yüksek Adalet Bakanlığı'ndan verilen 20.8.1985 gün ve 52978 sayılı yazılı emre müsteniden dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 23.8.1985 gün ve 750 sayılı tebliğ namesiyle daireye verilmekle okundu.
Mezkür tebliğ namede:
İncelenen suçtan dolayı, kamu davası açılan hallerde esasla beraber müsadere hususunda bir karar verilmemişse, müsadere konusunda karar verecek merci CMUK.nun 392. maddesinin 1. fıkrasında belirtilmiştir.
Suç mevzuu olmayan, dava açılmamış olan ve takipsizlik karar ile sonuçlandırılmış bulunan soruşturmalarıyla ilgili müsadere kararını verecek merci ise aynı maddenin 2. fıkrasında sarahaten açıklanmıştır.
Bu itibarla; müsaadesiz yurda sokulması nedeniyle suç mevzuu olup, failleri hakkında Silopi C. Savcılığınca 1985/338 sayılı hazırlık soruşturması yapıldığı anlaşılan mezkür mallar hakkında CMUK.nun 392. maddesi sarahati dahilinde duruşma icrası ile hüküm verilmesi icabederken, duruşma yapılmaksızın müsaderesine karar itiraz edilmiş olduğu cihetle itirazın kabulü yerine yazılı şekilde karar verilmiş bulunulmasında isabet görülmemiş ve CMUK.nun 343. maddesi gereğince mezkür hükmün bozulması lüzumu yazılı emre atfen ihbar olunmuş bulunmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
Sari hayvan hastalığı nedeniyle girişi yasaklanan hayvanlar ile hayvan mevaddının memnuniyet hilafına yurda sokulması halinde ne gibi işlem yapılacağı 1234 sayılı Hayvanları Sağlık Zabıtası Hakkında Kanunun 8. maddesinde gösterilmiş ve bu madde ile hastalığın sirayet ve yayılmasını önleme gayesine uygun olarak bu hususta tanzim edilecek zabıt varakasına müsteniden hayvanlar ile hayvan mevaddının derekap müsadere edilmesi mümkün kılınmıştır. Ancak; fiile uygulanması gereken cezai müeyyideyi gösteren 63. maddede müsadere hükmünün bulunmaması ve mevzubahis 8. madde ile müsadere edilen hayvanları bulaşık arazi görülmesi halinde itlafı ve karantina sonunda hastalıklarda salim hayvan mevaddının satılması şeklindeki düzenleme ve tazminat ile ilgili kanunun diğer hükümleri birlikte nazara alındığında, müsaderenin cezai mahiyette olmayıp, tedbir mahiyetinde bulunduğu ve merciinin de idari merciler olduğunun kabulü gerekmektedir.
Şu duruma göre yazılı emre dayanan C. Başsavcılığı'nın ihbarnamesi bu sebepleri yerinde görüldüğünden Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nce ittihaz olunan 22.7.1985 gün ve 985/85-85 sayılı kararın CMUK.nun 343. maddesi uyarınca (BOZULMASINA), 12.9.1985 günü oybirliği ile karar verildi.