 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1985/1965
K: 1985/2959
T: 12.03.1985
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasın dair karar davalılardan M.K. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü :
Dava bir parça taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi isteminden ibarettir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine ve üzerindeki binanın aidiyeti hususunda açılmış dava bulunduğundan bina bedeli 495.600 liranının muhafazasına ve bakiyesinin paydaşlara payları oranında verilmesine karar verilmiş ve hüküm davalılardan M.K. tarafından temyiz olunmuştur.
Taşınmaz üzerinde bir bina bulunduğu keşfen tespit olunmuştur. Davalılar bu binanın kendi murisleri i.K. tarafından yapıldığının tespiti için Asliye hukuk Mahkemesinde davacılar aleyhine dava açmış ve bu dava derdest bulunmuştur. bu davanın takip edilmesi halinde binanın aidiyeti tespit olunamayacağından ve taraflar binanın aidiyetinde birleşemediklerinden ve bu durumda da bina bedeli taşınmazın kıymetinden ayrılamıyacağından açılan davanın sonucunun beklenmesi gerekir. ayrıce sureti kabule göre de; taşınmazın bilirkişice tespit edilen kıymete göre açık artırmanın nasıl sonuçlanacağı belli olmadığından bina için takdir olunan 495.600 liranin tedbir suretiyle muhafaza edilmesi de mümkün değildir. Bu durumda arsa bedeli ile bina bedelinin toplam değerine göre yüzde ne kadarının arsa ve yüzde ne kadarının binaya isabet ettiğinin tespit olunması ve bulunan yüzde üzerinden arsa payının payları oranında paydaşlara ve yine bulunan yüzde üzerinden verasetteki payları oranında bina sahibi mirasçılarına verilmesi gerekir. bu cihetler gözönünde tutulmadan yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, 12.3.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.