 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1985/8957
K: 1985/10110
T: 16.12.1985
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğan karşılıklı tazminat davaları üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı 193.677 liranın 48.419 lirasının davalı (R.T.)'den 2940 lira hazine sigortadan para aldığından, arta kalan 145.157 liradan bu miktar düşülerek 142.317 liranın (T.G.)'den olay tarihinden itibaren % 5 faiziyle birlikte alınarak hazineye ödenmesine 29.246 liranın olay tarihinden itibaren % 5 faiziyle birlikte hazineden alınarak (T.G.)'e ödenmesine her iki davadaki fazla isteklerin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı ve karşılık davalı İçişleri Bakanlığı adına Hazine avukatı ile davalı ve karşılık davacı (T.G.) avukatı taraflarından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu :
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir yolsuzluk görülmemesine göre, davalı (T.G.)'in bütün ve davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazarının reddi gerekir.
2 - Dava trafik kasından doğma tazminat isteğidir. Ödetilmesi istenen zarar davacıya ait olup onun sürücüsü bulunan davalı (R.)'in kullandığı araç ile diğer davalı (T.)'in kullandığı aracın çarpışması ile oluşmuştur. Borçlar Kanunu'nun 51 inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre birçok kimseler muhtelif sebeplere binaen mesul oldukları takdirde (Eksik dayanışmalı sorumluluk) haklarında birlikte bir zarar vukuna sebebiyet veren kimseler hakkındaki aynı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrası (Tam dayanışmalı sorumluluk) hükmü uygulanır. Davaya konu olan olay davalı (R.) ve diğer davalı ile birlikte aynı zarara sebebiyet vermiş olduğundan sözü edilen kural uyarınca bu zararın tamaamından sorumlu olur ve bu sorumluluğu zararın kendi kusuru dışında kalan bölümü için diğeri ile birlikte müteselsilen sorumludur. o halde bu hukuki esas ve müteselsilen tahsil isteğinin varlığı gözetilmeyerek davalı (R.)'in yalnız kendi kusuru oranında sorumlu tutulmuş olması yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2 nci bendde gösterilen nedenle davacı idare yararına BOZULMASINA, öteki itirazların 1 inci bendde gösterilen nedenlerle reddine 16.12.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.