 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1985/8223
K: 1985/9476
T: 18.11.1985
DAVA : Taraflar arasındaki haksız eylemden doğma tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı 105.106 liranın 7.11.1983 tarihinden itibaren % 5, 19.12.1984 den itibaren % 30 faiziyle birlikte davalı Birlikten alınarak davacıya ödenmesine, fazla istemin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı Birlik avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine gereği konuşuldu:
KARAR : Bir kamu kurumu tarafından kamu yasaları hükümlerince yapılmış olan tesislere bakma ve o tesisleri kullanma yükümlülüğü yine kamu yasalarından doğan bir yükümlülüktür. O halde anılan nitelikteki bir kamu tesisinin gerek yapılmasındaki gerekse kullanılması veya muhafazasındaki kusurdan doğan zararlar, idari karar ve eylemlerden doğan zararlar niteliğinde bulunduğundan 17/15 sayılı ve 11.2.1959 günlü Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararının II. bendi hükmünce bu zararların ödetilmesi istekleri tam kaza davasının konusunu oluştururlar. O halde bu davaların 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2 nci maddesi hükmünce idari yargı yerinde açılması gerekir.
Davada husumet gerçek kişiler yanında Merkez Çürüksü Sağ Sahil Sulama Birliğine yöneltilmiştir. 1580 sayılı Belediye Kanunu'nun 133 üncü maddesi hükmüne göre belde ve köyler ile il özel idareleri kendilerine kanunla verilen görevlerin bir veya birkaçını müşterek tessat ve idare ile ifa için birlikte tesis edebilirler. Davalının da bu hüküm uyarınca kurulmuş bir birlik olduğu anlaşılmaktadır. Aynı Kanunun 138 inci maddesine göre birlikler tüzel kişiliği haiz olmakla beraber kamu müessesesi niteliğindedirler. Davaya konu olan olayda mahkemece de benimsendiği gibi davalı Birlik sulama kanalına kapasite üzerine su almış, onarımını yaptırmadan aynı kanaldan sulama işine devam etmiş ve davacının ödetilmesini istediği zarar bu nedenle oluşmuştur. O halde davanın bu niteliği ve davalının kamu kuruluşu olduğu gözetilerek dava dilekçesinin yargı yolu bakımından reddine karar verilmesi gerekirken işin esasının incelenmiş olması yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına 18.11.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.