 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1985/5090
K: 1985/7250
T: 23.09.1985
DAVA : Taraflar arasındaki haksız eylemden doğma tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı 110.065b75 liranın 21.4.1982 tarihinden 18.12.1984 tarihine kadar % 5, bu tarihten sonra % 30 faiziyle birlikte davalı Adil ve İsmet'den mütereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine diğer davalı Mehmet hakkındaki davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı PTT. Genel müdürlüğü avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi, gereği konuşuldu:
KARAR : Davacı PTT, davalıya ait taşınmaz malda çıkan yangın nedeniyle telefon kablolarının zarar gördüğünü ileri sürerek 110.065 lira zararının tazminini istemiştir.
Mahkeme, davalı mal sahibinin olayda kusuru bulunmadığını kabul ederek onun hakkındaki isteğin reddine karar vermiştir.
Bilindiği gibi MK.nun 656 ve 661. maddelerinde taşınmaz mal sahibinin komşulara vereceği zararlardan dolayı kusuru olmaksızın sorumluluğu (objektif sorumluluk) kabul edilmiştir. Davacı Kurum, telefon kablosunu davalının taşınmazının yakınından ve bir irtifak hakkına dayanarak geçirdiğine göre, taraflar arasında bir komşuluk ilişkisi mevcuttur. Diğer taraftan yangın, binanın tamamlayıcı parçası olan aydınlatma sisteminin kullanılmasından (aydınlatma ampullerinin açık bırakılması sonucu sigorta kablosunun yanması) çıktığı tartışmasız olduğundan, zararın taşınmazın kullanılması sonucu gerçekleştiğinin de kabulü gerekir.
O halde mahkemenin, davalı mal sahibi Mehmet'in sorumluluğunun belirlenmesinde MK.nun 656 ve 661. maddelerinin getirdiği kusursuz sorumluluk ilkesini gözetmeden hüküm kurması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle davacı kurum yararına BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine,23.9.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.