 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1985/9656
K: 1985/10894
T: 19.12.1985
DAVA : (M.A.) ile (A.K.) arasındaki Genel Kurulu toplantıya çağırma görevi verilmesi davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 14, 18 ve 19. maddeleri Büyük İl ve İlçe kongrelerinin nasıl ve hangi tarihlerde yapılacağını düzenlemiştir.
Aynı Kanunun 104. maddesinde ise siyasi partilerin, bu kanunun dördüncü kısmında yer alan maddeler dışında kalan emredici hükümleri ile diğer kanunların siyasi partilerle ilgili emredici hükümlerine aykırı davranmaları sebebiyle Cumhuriyet Başsavcılığında o parti aleyihine Anayasa Mahkemesine başvurulacağı ifade olunmuştur.
Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde siyasi partilerin kongrelerinin kanunda öngörülen sürelerde yapılmaması halinde anılan kanunun 104. maddesi uyarınca işlem yapılması gerekir.
Siyasi Partiler Kanunu'nun 14. maddesinde, olağan üstü toplantıdan söz edildiği halde, kanunda il ve ilçe düzeyinde olan olağanüstü kongrelere yer verilmemiştir. Ancak (D.Y.P) Tüzüğünün 28. maddesinde ilçe ve ile düzeyindeki olağanüstü kongrelerinin ne şekilde yapılacağı açıklanmıştır.
Yine 2820 sayılı Kanunun 21. maddesinde yapılmış kongre ve seçimlerle ilgili itirazların Hakim tarafından kesin sonuca bağlanacağı belirtilmiştir.
Bu durumda, normal kongrelerin yapılmaması halinde hangi işlem yapılacaksa olağanüstü kongre isteklerinin yerine getirilmemesi halinde muameleye başvurulması gerekmektedir. Dosya kopsamından yukarıda açıklanan işlemlerin yapılmadığı, ilgililer tarafından doğrudan doğruya mahkemeye müracaat edildiği anlaşılmaktadır. Şu durumda davanın reddi, sonucu bakımından doğru olduğundan hükmün onanması gerekmektedir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerle ONANMASINA, 19.12.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.