 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1985/9626
K: 1985/10304
T: 5.12.1985
743/m.303
Toplanan deliller ve özellikle nüfus kayıtları ile 23.6.1983 günlü tesbit tutanağı münderecatından, davacı ( A. )'in ( Aş. )'den doğduğu ve babasının da ( Aş. ) ile nikahsız olarak karı koca gibi yaşadığı davalı ( N. ) olduğu, daha sonra ( Aş. )'nin ( N. )'den fiilen ayrılarak ( M. ) ile 1974 tarihinde evlendiği, evlenmelerinden sonra da ( A. )' nın sanki ( M. ) ile ( Aş. )'den doğmuş gibi ( M. ) hanesine kaydedildiği, davacının kayden babası görünen ( M. )'nın 1967, ( Aş. )' nin de 1972 tarihinde öldükleri gerçekleşmiştir. Bu durumda, davacı ( M. ) ve ( Aş. )'nin nesebi sahih çocuğu olarak nüfusuna kayıtlı bulunmasına göre bu neseb ilişkisi ortadan kaldırılmadıkça bir başkasının çocuğu olarak nüfusa kayıt edilmesine ya da o şahsın babalığına hükmedilmesine hukuken imkan olmadığı açıktır.
Dava ise niteliği itibari ile, asılsız kaydın iptali ile babalığın subutuna ilişkindir. Zira, davacı bir taraftan açıklanan olaylar karşısında haklı bir sebep olmadan yapılmış bir kaydın iptalini, diğer taraftan da annesinin bir başkası ile evli olmadığı sırada ( N. ) ile karı koca gibi yaşamış olmasından dolayı ( N. )'un babalığa hükmedilmesini istemiştir.
Davacının ilk iddiası hakkında dava açılması için kanuni süre söz konusu değildir. Çünkü böyle bir dava kanunsuz bir tescil işleminin iptaline ilişkin bulunmaktadır. Babalık iddiasına gelince, bu davaların açılması kanuni bir yıllık süre ile sınırlıdır ( MK.296 ). Ancak, babalık davasının aynı Kanun'un 303. maddesi uyarınca nesebin sahih olmadığına hükmedilmesinden itibaren bir sene içerisinde açılması gerekir. Olayda her iki dava aynı anda açılmış olmakla babalık davasının süresinde açıldığının kabulü zorunludur. Bu itibarla, iddia, davalının hakim huzurundaki beyanı ve diğer delillerle gerçekleşmiş bulunması sebebi ile asılsız olarak yapılan tescilin iptali ile davacının babası olduğu saptanan davalı ( N. )'un hanesine kaydedilmesine dair karar usul ve kanuna uygun olmakla temyiz olunan hükmün onanması gerekmiştir.