 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1985/4281
K: 1985/6339
T: 04.07.1985
DAVA : Osman ve arkadaşları ile Tahsin ve Mustafa arasındaki kayıt iptali ve tescil davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki Mustafa tarafından istenilmekle; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - Dava, kendisi muayyen mal vasiyet olunan kimsenin istihkak isteğine ilişkin olup zamanaşımı bakımından Medeni Kanunun 580. maddesindeki süreye tabidir. Bu maddede, zamanaşımı müddetinin, yararına vasiyette bulunan kişinin teberrudan (kazandırmadan) haberdar edildiği günden ve ihbar zamanında henüz ifası gerekmeyen tebarrularda (kazandırmalarda) ifanın (yerine getirmenin) lüzumu tarihinden itibaren on sene olduğu, açıkca belirtilmiştir. Zamanaşımı süresinin başlaması için "haber verme"nin gerçekleşmiş olması yeterli olmayıp, ifanın da gerekli hale gelmiş olması zorunludur. Yani, mirası red süresinin dolmuş olması veya terekenin defterinin tutulması istenmiş ise (MK. 559) hakimin tayin edeceği (MK. 567) sürenin bitmiş olması gerekir. Onun için durum yararına vasiyet yapılan kişiye daha önce duyurulmuş olsa bile açılacak dava için zamanaşımı, haber verme gününden değil, red süreleri geçip mirasın kesin şekilde kabul edildiği günden işlemeye başlar. Kanunda öngörülen bu şartlar gözönünde tutulduğunda, olayda, zamanaşımı süresi geçmemiştir. O halde zamanaşımı def'inin reddedilmesinde bir yanlışlık bulunmamaktadır.
2 - Dosyadi yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve yukarıda yazılı gerekçelere göre hükmün onanması gerekir.
SONUÇ : Gösterilen sebeplerle temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün (ONANMASINA) ve onama harcının temyiz edene yükletilmesine, 4.7.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.