 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1985/3296
K: 1985/5461
T: 04.06.1985
DAVA : Ayten ile Ersin arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda, tarafların boşanmalarına dair verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki velayet yönünden davacı tarafından istenilmekle; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Medeni Kanunun 148/1. maddesi uyarınca boşanma ve ayrılık kararı verilmesi halinde hakim, çocukların gelecek yaşantılarını, yararlarını ve durumun özelliğini gözönünde tutarak velayetin hangi tarafça kullanılacağına karar verir. Hakim bu konudaki takdir hakkını süre ile sınırlayamaz. Bu yön gözönünde tutulmadan ve tarafların velayet konusundaki delilleri toplanıp değerlendirilmeden 1984/1985 ders yılı ile sınırlı olarak velayetin düzenlenmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple (BOZULMASINA), bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, 4.6.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.