 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1985/3289
K: 1985/3749
T: 31.10.1985
DAVA : Sait'i kan gütme saiki ile öldürmeğe tam derecede teşebbüsten sanık Ahmet'in yapılan yargılanması sonunda hükümlülüğüne ilişkin Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 5.6.1985 gün ve 141/97 sayılı hüküm re'sen temyize tabi olmakla beraber Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından da istenilmiş şartı yerine getirilmiş olduğundan dava dosyası Cumhuriyet Başsavcılğından tebliğname ile dairemize gönderilmekle incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi :
Toplanan deliller karar yerinde incelenip sanığın suçunun sübutu kabul takdir tahfife cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş incelenen dosyaya göre verilen hükümde bozma hariç bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak :
A) Mağdurlar Sait ve Bedrettin ile maktul Şevketin vücudundan çıkartılan ve emanetin 1985/354 sırasında kayıtlı 7.65 mm. çapındaki 4 adet mermi çekirdeği ile olayda elde edilen 6 adet tabanca üzerinde yapılan 12 Ekim 1976 gün ve 1236 sayılı ekspertiz raporunun 4. maddesinde mağdur Sait'ten çıkartılan çekirdiğin 90560 numaralı Şevket'e ait ve olaydan hemen sonra üzerinden alınan tabancadan atıldığının belirtilmiş olmasına karşın tanıklar ve mağdurun kendisini sanık Ahmetin vurduğunu beyan etmesi karşısında bir yanlışlığın önlenmesi bakımından sözü edilen çekirdekler ve tabancalar müsadere (imha) edilmemiş ise, dosyası ile birlikte Adli Tıp Kurumuna gönderilerek yeniden mukayesinin yaptırılması ve bu hususa açıklık kazandırıldıktan sonra sonucuna göre sanık Ahmetin hukuki durumunun tayini müsadere ile imha edilmiş ise dosya ve bilgiler yeniden Emniyet Müdürlüğü ekspertiz bürosuna gönderilerek raporun 4. maddesinde bulunan isim yanlışlığı da nazara alınarak maddede öngörülen düşüncelerinde bir değişiklik olup olmadığının sorulması ve teknik delile üstünlük tanınarak sanık Ahmetin mağdur Sait'e vaki atışlarının isabet etmediğinin ve bu suretle eksik kalkışma derecesinde kaldığının kabulünde zorunluluk bulunduğu ve bu nedenle TCK.nun 450/10, 61, 59. maddeleri ile hükümlülüğüne karar verilmesi gerekeceği düşünülmeden eksik soruşturma ile hüküm kurulması
Yasaya aykırı sanığın temyiz itirazı bu nedenle yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddi ile hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA depo parasının geri verilmesine 31.10.1985 günü oybirliğiyle karar verildi.