 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1985/6295
K: 1986/1978
T: 25.03.1986
DAVA : Davacı (M.K.) vekili tarafından, davalı Hazine aleyhine 30.4.1979 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında yazılı miktar fazlası Hazineye aittir şerhini kaldırılması istenmesi üzerine bozma ilamına uyularak yapılan muhakeme sonuda; davanın reddine dair verilen 29.4.1985 günlü hükmün Yargıtay'ca, duruşmalı olarak incelenmesi davacı (M.K.) vekili Av. (C.Y.) tarafından istenilmekle, dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Uyulan bozma ilamına uygun biçimde mahallen yapılan keşif ve uygulama, mahalli bilirkişiler jeoloğ (V.K.) ve harita Yüksek Mühendisi (H.K.)'nin müştereken düzenledikleri rapor ve kroki kapsamında iskanen tesis edilen 21.2.1934 gün ve 304 sayılı tapu katının sınırları takdim tehirle olmak üzere 64 ada 1 parsel sayılı taşınmazı ihata ettiği anlaşılmıştır. Uzman bilirkişilerce tapunun tesi tarihinden beri mecra değiştirmedikleri ve sabit sınırı teşkil ettikleri bildirilen iki dere, kuzeyde birleşmek suretiyle taşınmaz doğu,batı ve kuzeyden çevrelemektedirler. Tapu kaydının güneyinde yazılı yol doğuda bulunmakta ve sabit sınır teşkil etmektedir. Tapu kaydında yazılı zeytinlik, kuzeyde bulunmamaktadır. Ancak güneyde bulunan ve sonradan 3 ve 4 parsel olarak ifraz edilen komşu 64 ada 2 parsel sayılı taşınmaza revizyon gören 3.8.1929 gün ve 1 sıra numaralı tapunun geldisi ve tesisi olan kaytı, teşrinisani 1335 tarih 14 numaralıdır.
Senetsizden tesis edlen bu tapu kaydının cinsli (14 zeytin escarını havi maeğürüm bağ ve elyevm harap bir ada) dır. Bu suretle davacıya ait tapu kaydının kuzeyinde yazılı zeytinlik, güneyde bulunmaktadır. Komşu 64 ada 2 (bilahare 3 ve 4) parsel sayılı taşınmaza revizyon gören tapunun üç sınırında yazılı yol mevcuttur. Güneyde yol olduğuna göre, Nikola bağı kuzeyde olması gerekmektedir. bu taşınmaza revizyon gören tapunun kuzeyde emvali emtrukeyi okuması doğaldır. Dava konusu taşınmazla komşu taşınmaz arasında sınır uyuşmazlığı olmadığına ve bu iki taşınmaz arasında üçüncü bir taşınmaz bulunmadığına göre 64 ada 1 parsel sayılı taşınmazın güneyi sabit sınırlı sayılır. Açıklandığı vechile 21.3.1934 gün 384 sıra numaralı tapu kaydı 64 ada 1 parsel sayılı taşınmazı kapsadığına, mezkür kayıtta yazılı sınırlar zeminde mevcut olduklarına ve sabit sınır teşkil ettiklerine, davacı (M.K.) kayden, intikalen ve pay satınalma suretiyle bu taşınmazın 50 yılı aşan süreden beri tasarufunda bulundurduğuna ve onun bakımından 766 sayılı Tapulama Yasasının 42/1. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleştiğine göre, tapu kaydında yazılı miktar fazlası hazineye aittir, şerhinin iptali isteğiyle açılan davanın kabulü gerekirken, aksine bazı görüş ve düşünce ile reddi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 25.3.1988 gününde oybirliği ile karar verildi.