 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1985/5387
K: 1986/1644
T: 11.03.1986
DAVA : Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 13.9.1984 gününde verilen dilekçe ile şahsi hakka dayanarak tapu iptali ve tescil, faizi ile birlikte 250.000 lira kira tazminatının tahsili istenmesi üzerine yapılan muhakeme sonunda; davanın reddine dair verilen 18.2.1985 günlü hükmün Yargıtay'ca, duruşmalı olarak incelenmesi davacı Rıza vekili tarafından istenilmekle; dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek, gereği düşünüldü:
KARAR : Dava şahsi hakka dayanarak 32 pafta, 459 ada, 118 parselde mevcut apartmanın 1. kat ve 1. dairesine tekabül eden arsa payına ait tapu kaydının iptali ile mezkur payın davacı adına tescili, dairenin teslimi ve mezkur dairenin süresinde teslim edilmemesi nedeniyle fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere 250.000 lira kira tazminatının faizi ile birlikte tahsili istemine ilişkindir. Uyuşmazlık arsa karşılığı daire yapımı sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. İzmir 16. Noterliği'nce re'sen düzenlenen sözleşme ile davalı yüklenici Altuğ, İzzet, Tevfik ve Ülkü'ye ait ve tapunun 32 pafta, 459 ada, 118 parsel sayısında kayıtlı taşınmaza daire karşılığı inşaat yapmayı yükümlenmiş ve yapılacak inşaatta kendisine kalacak dairelerden birinci kat, bir numaralı daireyi davacıya satış vaadinde bulunmuştur. Arsa karşılığı daire yapımı sözleşmesi uyarınca yüklenici edimini yerine getirirse şahsi hak kazanır. Yüklenici bu hakka dayanarak kendisine kalan dairelerin mülkiyetinin adına nakledilmesini arsa sahibinden isteyebilir. Veyahutta şahsi hakkını, Borçlar Yasasının 162 ve onu izleyen maddeleri uyarınca yazılı olmak koşulu ile üçüncü kişilere temlik edebilir. Yüklenicinin şahsi hakkını temellük eden kişi, bu hakkı akidi olan yükleniciye veya onun halefi olarak arsa sahibine karşı ileri sürme olanağına haizdir. Diğer bir deyimle kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ise satınaldığı dairenin mülkiyetinin veya ona tekabül eden arsa payının kendisine nakledilmesini isteyebilir. Davanın özelliğine binaen yükleniciden başka arsa sahibine de husumetin yönetilmesi gerekir. Davacı vekili de, arsa sahiplerine karşı dava açtıklarını bildirmiş ve bu hususla ilgili dava dilekçesi örneğini ibraz etmiştir.
Bu itibarla, işbu davanın arsa sahiplerine karşı açıldığı bildirilen ve 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 1985/142 esasında kayıtlı olan dava ile birleştirilmesi, 459 ada 118 parsele ait açık kalan 12/72 paya ait tapu kaydının ve evrakı müsbitesinin getirilmesi, tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda ikame edecekleri delillerin toplanması, hepsinin ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması ve hasıl olacak sonuç dairesinde bir hüküm kurulması gerekirken aksine bazı görüş ve düşünce ile davanın reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 11.3.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.