 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1985/7569
K: 1986/261
T: 22.01.1986
DAVA : Taraflar arasındaki ortaklığın feshi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı; kardeşi bulunan davalı ile hızar atölyesi ortaklığı kurduklarını, kendisinin Almanya'da çalışması dolayısıyla idareci olan davalının hesap vermediğini, adi oraklığı inkar yoluna gittiğini ileri sürerek ortaklığın feshine ve tasfiyesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı davacı ile ortaklığı bulunmadığını, Almanya'dan gönderilen paraların ödünç olduğunu, bu nedenlerle davanın red edilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece; dava sabit görülerek adi ortaklığın feshine, icra memurunun tasfiyeye memur tayinine karar verilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - Mahkemece taraflar arasında adi ortaklığın varlığı kabul edilmiş ve davacının fesih isteği de yerinde görülerek ortaklığın feshine karar verilmiştir.
Bu durumda mahkemenin feshinin sonucu olan tasfiyeyi de kapması, davacının tasfiye payı tutarını tesbit etmesi ve belirlenecek bu parayı davalıdan alınmasına karar vererek uyuşmazlığı kesin olarak çözmesi gerekir.
Davalının, yönetici ortak olduğunda uyuşmazlık yoktur. O halde tasfiye amacıyla mahkemece ilk önce davalıdan hesap istenmeli, bu hesapta uyuşmazlık konusunu teşkil eden yönler hakkında tarafların delilleri toplanmalıdır. Böylece ortaklığın mal varlığı ve bunların değerleri, alacak ve borçları tesbit edilmesi, ayrıca ortaklık sermayesi, ortaklık konusu işin mahiyeti, ortaklığın devam süresi, gözetilerek bilirkişi incelemesi aracılığıyla ortaklığın kar edip etmediği belirlenmeli ve davacının tasfiye payı ortaya çıkarılmalıdır.
Mahkemece eksik inceleme ile karar verilmiş olması yasaya aykırıdır ve bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda 1. bentteki nedenle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte gösterilen nedenlerle hükmün BOZULMASINA, 22.1.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.