 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1985/6789
K: 1985/7684
T: 16.12.1985
DAVA : Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın feragat nedeniyle reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar, davalılardan Arif'den 1.5.1980 tarihli sözleşme ile 10 yıl için dükkan kiraladıklarını, buna rağmen kiralananı diğer davalılara işgal ettirdiğini ileri sürerek kiralanana haksız müdahalenin önlenmesi ile teslimine karar verilmesini istemişlerdir.
Dava görülürken davacılardan Savaş 30.5.1984 tarihli dilekçesiyle davasından feragat etmiştir. Mahkemece, ortaklar tarafından müştereken açılan davadan, ortaklardan birinin feragatı, diğeri içinde geçerlidir., gerekçesiyle feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
Karar davacılardan Doğan tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı kiracılar iki kişidir. Bu durumda aralarında mecburi dava arkadaşlığı vardır. Mecburi dava arkadaşlığında hakka doğrudan tesir eden tasarrufi nitelikteki işlemlerin davacıların oybirliği ile yapılması gereklidir. Nitekim davacılar birlikte dava açmışlardır. Açılmış olan davadan vazgeçmek de aynı nitelikte bir işlemdir ve ortakların birlikte hareket etmelerini gerektirir. O halde davacılardan Savaş'ın tek başına davadan vazgeçmesi geçersizdir ve hüküm ifade etmez. Bu nedenle mahkemenin iddia ve savunma çerçevesinde delilleri toplayarak bir karar vermesi gerekirken, bu yönü gözetmeden yazılı gerekçe ile davayı reddi yasaya aykırı görülmüştür.
Karar bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davacı yararına BOZULMASINA, istek olursa peşin harcın iadesine 16.12.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.