 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1985/10932
K: 1986/5653
T: 13.05.1986
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 21.8.1985 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : İhalenin feshi davalarında ilgililerin gösterilmesi gerekir. Gösterilmemiş olması halinde mahkemece dahi ilgililer re'sen davaya dahil ettirilir. Bunların kanuni hasımı olduğu nazara alınmadan, davanın reddi sebebi olarak gösterilmesi isabetsizdir.
Aynı konuda (A.B.) tarafından açılan fesih davası reddedilmiş ise de red kararı 5.2.1985 tarihli olup bu tarihte temyizi kabil olmadığından Yargıtaydan geçmeyerek kesinleşmiştir. Ayrıca (A.B.) takibin tarafı olmayıp üçüncü kişi olduğundan ve ihalede de en yüksek pey süren kişi olmadığından dava hakkı bulunmadığı cihetle mercice bu cihet de nazara alınarak ret kararı verilmiştir. HUMK.'nun 237 nci maddesindeki şartlar mevcut olmadığından, yani taraflar aynı olmadığından kesin hükmün varlığından da söz edilemez. (A.B.)'ın davasının evelce reddolunmasının açıklanan nedenlerle bu dava için red sabebi gösterilmesi de doğru değildir. Satış ilanında menkullerin hangi saatler arasında satılacağının gösterilmesi yeterli olup her menkul için ayrı bir satış saati gösterilmesi gerekmez ise de, satış memurunun satışı tarafların menfaatine uygun olarak yapması gerekir. Bunu yaparken menkullerin cinsini, vasıf ve mahiyetini nazara alıp durumuna göre birlikte veya ayrı ayrı satması gerekir. Bir yemek takımı ayrı ayrı satılmaz. Başka bir deyimle ayrı ayrı kıymet ifade eden ve kullanılabilen menkullerin ayrı ayrı satılması gerekir. Örneğin buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, radyo gibi tetkik konusu olayda 2 arabanın satışı söz konusudur. Bunların ayrı ayrı satılması borçlunun, alacaklının ve bu menkuller üzerinde haczi bulunan diğer takip alacaklılarının menfaati gereğidir. Bir araba satışına bir çok müşterinin talip olması mümkündür. İki araba birlikte satıldığı takdirde ikisinin bedeli yüksek olacağından talebe ve talibe etkili olur. Bu cihetler nazara alınarak iki arabanın ayrı ayrı satılması gerekir iken birlikte satılması isabetsiz olup, ihalenin feshine karar vermek gerekir iken, davanın reddolunması isabetsiz, temyiz itirazları yerinde görülmekle, merci kararının İİK.'nun 366 ve HUMK.'nun 428 inci maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 13.5.1986 gününde, oybirliğiyle karar verildi.